Acțiunile Tesla se scufundă în urma unui interviu al lui Musk. Investitor român: „Voi rămâne acționar și după delistare”

Acțiunile Tesla au scăzut cu 9%, vineri, după ce directorul executiv, Elon Musk, a declarat pentru New York Times că tweet-ul său de săptămâna trecută despre preluarea companiei private nu a fost revizuit de nimeni înainte de a fi publicat.

Producătorul de mașini electrice a înregistrat cea mai proastă sesiune de tranzacționare din ultimele cinci luni, deoarece comentariile lui Musk apar într-un moment în care autoritățile federale îi presează pe directorii Tesla pentru a afla cât de multe informații le-au fost împărtășite de acesta în legătură cu inițiativa de delistare a companiei.

În plus, conform Reuters, se fac eforturi pentru a găsi un executiv nr.2 care să preia o parte din presiunea pusă pe Musk, cel care s-a ocupat de problemele de producție pentru Model 3 și a fost aspru criticat pentru comportamentul său haotic pe Twitter.

Musk a declarat, în cadrul interviului, că nu are intenția să renunțe la rolul său dual în calitate de președinte și director executiv al companiei. În interviul de o oră, în care Musk a dat semne de sufocare de mai multe ori, spunând: „Anul trecut a fost cel mai dificil și mai dureros an al carierei mele. A fost groaznic”.

L-am contactat pe Paul Maior, investitor pe piețele de capital și președinte Invest Club, care ne-a declarat: „ Eu sunt de părere ca este prea multă agitație pe seama Tesla și a CEO-ului Elon Musk. Tesla a ajuns genul de companie unde haterii shortează, în timp ce susținătorii cumpără și profita de fiecare ieftinire a acțiunilor. Tesla a ajuns cea mai shortata companie de pe Wall-Street, nu ca ar fi asta o problema asta, problema este că motivele  invocate mie mi se par exagerate. Tesla este o companie în care cei ce investesc, o fac pe termen lung, și majoritatea rămân acolo alături de companie si în special alături de Elon Musk.”.

Referitor la CEO, Paul Maior a adăugat: „Am auzit multe discuții cum că Elon Musk ar fi prea fixist și că nu e dispus la compromisuri să se adapteze la situația actuala. Am auzit chiar discuții cum ca unii i-ar sugera să producă și mașini ne-electrice. Ei bine … aceste sugestii si cerințe ale acționarilor mie mi se par extrem de deplasate deoarece în momentul în care Elon Musk ar face compromisuri de la viziunea lui, în opinia mea, s-ar termina toata povestea Tesla. Acesta consider că este și principalul motiv pentru care, legitim spun eu, Elon Musk a decis, sau ia în considerare din ce în ce mai serios delistarea companiei, iar eu cu siguranța voi fi unul dintre acționarii care vor rămâne acționari și după delistare”.

Graficul zilnic al Tesla, sursa: tradingeconomics.com

Cu referire la dinamica prețului acțiunilor Tesla, președintele Invest Club ne-a declarat: „Consider că acțiunile TESLA, în perioada următoare vor continua să scadă până în jurul valorii de 275-250 de dolari, asta doar în cazul în care nu cumva revine Musk cu o nouă postare pe Twitter cu ceva ce nu știm încă”. În privința investigației SEC, el este de părere că „fiecare tweet al lui Elon Musk înainte de a fi postat este discutat și rediscutat și că efectele sunt dinainte cunoscute. Sunt convins că investigațiile celor de la SEC vor avea loc fiindcă au fost sesizați deja, însă nu este ceva despre care acționarii ar trebui să își facă griji.

Despre delistare, Paul Maior rămâne la fel de optimist: „Chiar și la prețul de 420 de dolari pe actiune, eu nu-mi fac niciun fel de probleme și sunt convins că va reuși să facă rost de bani, însă odata cu propunerea lui Trump prin care companiile nu ar mai fi nevoite sa raporteze trimestrial, există ceva șanse ca Musk să se răzgândească chiar dacă opinia mea este că, totuși, Tesla va fi delistată”.

Musk a luat prin surprindere, săptămâna trecută, participanții la piață cu un tweet în care a spus că intenționează să delisteze Tesla, devenind astfel o companie privată, la un preț de 420 de dolari pe acțiune și că a obținut deja finanțare pentru această inițiativă.

Pe de altă parte, divizia de rachete spațiale a lui Musk, SpaceX, ar putea ajuta la finanțarea unei oferte de delistare a Tesla privat, conform New York Times care citează persoane familiarizate cu chestiunea.

Tesla a scăzut cu mai mult de 15 procente, din momentul în care Musk a scris, săptămâna trecută, că intenționează să delisteze Tesla. SEC (Securities and Exchange Commission) a început o investigație după tweet-ul lui Musk și a trimis, în mod oficial, citații pentru obținerea de informații.

Articolul precedentReglementatorul englez lansează un avertisment asupra înșelătoriilor din piețele criptomonedelor
Articolul următorTot mai puțini tineri pregătiți să intre pe piața muncii din România

Comments are closed.