Pentru viitoarea echipă de conducere a ASF nu mai puțin de 35 de candidați și-au depus candidatura pentru a ocupa una din cele nouă funcții de conducere din cadrul Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), organismul de control al pieței de capital, al asigurărilor și pensiilor private.

Numele candidaților este cel mai bine păzit secret din activitatea recentă a ASF. Acest fapt confirmă că negocierea PSD-ALDE anunțată de săptămâna trecută în presă continuă, Dragnea și Tăriceanu neajungând încă la un numitor comun privind numărul reprezentanților pe care îi susține fiecare partid din coaliția la putere.

Cu greu chiar și pe surse se pot obține informații. Se pare că pentru funcția de președinte sunt doi candidați cu forțe relativ egale. Actualul titular, Leonardo Badea, care a avut susținerea PSD la numire și de actualul vicepremier și fost ministru de Finanțe, Viorel Ștefan. Pentru cel din urmă ar opta însă liderului PSD, Liviu Dragnea.

Și funcția de prim-vicepreședinte are doi candidați, Ovidiu Wlassopol, cel care o ocupă în prezent, dar șanse mari ar avea și Doina Dascălu, actuala șefă a Consiliului de Administrație al Electrica, fost vicepreședinte la Curtea Conturi și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor și care este susținută de ALDE.

Pentru funcția de vicepreședinte responsabil pe sectorul asigurărilor Cornel Coca Constantinescu, ocupantul acestei poziții și în prezent și depus cu siguranță canditatura.

Cristian Roșu, actualul director general al Fondului de Garantare a Asiguraților, prieten din tinerețe al lui Liviu Dragnea, pare că vizează una din două poziții: fie asigurări, fie pensii private.

Chiar și Mircea Ursache actualul vicepreședinte ASF responsabil de piața de capital, și-ar fi depus candidatura pentru un nou mandat. Ursache a anuțat de mai mult timp că vărsta de pensionare nu corespunde cu varsta biologică și ar dori să își continue activitatea la ASF.

Mandatul Consiliului ASF, autoritate care reglementează piețe de zeci de miliarde de euro, expiră în data de 5 noiembrie 2018, iar astăzi este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru cele 9 funcții din consiliul ASF. Totul este însă ținut la mare secret, iar numirile vor fi făcute de Parlament în baza algoritmului politic.

Din cele 9 poziții, PSD deține 6 poziții, ALDE ar avea 2 poziții, iar UDMR ar avea un post. PNL nu ar avea niciun cuvânt de spus în algoritmul noilor numiri, susțin sursele HotNews.ro.

Tot pentru funcția de vicepreședinte al ASF și responsabil de sectorul pensiilor private ar candida și Ion Giurescu, cel care conduce în prezent acest sector în cadrul ASF.

Sunt șanse ca dintre actualii membri neexecutivi în Consiliul ASF, respectiv Daniel Armeanu să rămână pentru încă un nou mandat în conducerea ASF, dat fiind suportul indirect dat actualelor politici economice prin analizele ”liniștitoare” prin care a combătut anticipările alarmiste despre derapajele economiei din 2018 și posibilele alarmiste.

Mandatul actualului Consiliu expiră pe 5 noiembrie, iar Parlamentul ar urma să îi audieze pe cei care şi-au depus candidatura joi, 25 octombrie. Marți este ultima zi pentru depunerea candidaturii.

În prezent, componența Consiliului ASF este următoarea:

  1. Leonardo Badea – Preşedinte – membru executiv
  2. Ovidiu Răzvan Wlassopol – Prim-Vicepreşedinte – membru executiv
  3. Mircea Ursache – Vicepreşedinte – membru executiv – Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor financiare
  4. Cornel Coca Constantinescu Vicepreşedinte – membru executiv – Sectorul Asigurări Reasigurări
  5. Ion Giurescu – Vicepreşedinte – membru executiv – Sectorul Sistemului de Pensii Private
  6. Gheorghe Marcu – membru neexecutiv
  7. Biró Albin – membru neexecutiv
  8. Daniel Armeanu – membru neexecutiv
  9. Gabriela Boca – membru neexecutiv
Articolul precedentÎn fine, gazele din Marea Neagră în cifre: 115 mld mc. Vezi ce ar însemna în bani
Articolul următorPopulsim ieftin: MF vrea să elimine suprataxarea consumului, prin plafonarea prețului carburanților

Comments are closed.