Stocul de retail modern din România, format din centre comerciale, parcuri de retail şi galerii comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de minimum 5.000 de metri pătraţi, va depăşi 4 milioane de metri pătraţi, până la finalul acestui an, arată datele rapoartelor Bucharest Retail Market şi Retail Regional Cities, realizate de Cushman & Wakefield Echinox. În prezent, acest stoc imobiliar a ajuns la nivelul de 3,96 milioane de metri pătraţi.

Conform analizei de specialitate, care citează datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), cu un stoc de 1,25 milioane mp, format din 32 de proiecte cu o suprafaţă închiriabilă medie de 39.000 mp, Bucureşti este cea mai mare piaţă, deservind o populaţie de aproape 2,6 milioane de locuitori ai regiunii Bucureşti – Ilfov.

La nivel comparativ, stocul de retail din Capitală este comparabil ca dimensiuni cu cel din regiunea Centru – Vest a ţării (1,33 milioane mp) şi de două ori mai mare decât cel din regiunea Est – Moldova (595.000 mp). De asemenea, cele mai dezvoltate pieţe din punct de vedere al stocului de spaţii comerciale moderne sunt: Timişoara (254.000 mp), Constanţa (211.000 mp) şi Oradea (199.000 mp).

„Prima jumătate a anului 2020 a fost cea mai dificilă din istoria de 20 de ani a pieţei locale de retail modern, în condiţiile în care autorităţile au decis la finalul lunii martie suspendarea activităţii pentru toate magazinele considerate neesenţiale care îşi desfăşoară activitatea în centre comerciale, ca măsură de prevenţie pentru stoparea extinderii pandemiei Covid-19. Începând cu 15 iunie, activitatea comercială a fost reluată, fiind restricţionate în continuare cinematografele şi zonele de food-court. În acest context, dezvoltatorii au decalat şi programul deschiderilor de noi centre comerciale, cele mai importante inaugurări din prima parte a anului fiind reprezentate de centrul comercial Shopping City Târgu Mureş realizat de NEPI Rockcastle, respectiv parcul de retail NEST Miercurea Ciuc dezvoltat de RC Invest. În cea de-a doua jumătate a anului, cele mai importante inaugurări sunt aşteptate la Braşov, unde AFI Europe va deschide al treilea centru comercial al companiei de pe piaţa locală, dar şi la Târgovişte, unde Prime Kapital va deschide primul centru comercial din oraş”, menţionează consultanţii imobiliari.

În ceea ce priveşte Bucureştiul, primele spaţii comerciale noi sunt aşteptate în 2021, când urmează a fi inaugurată extensia centrului comercial Colosseum din nord-vestul oraşului, în timp ce grupul belgian Liebrecht & wooD va deschide prima etapă a Fashion House Cernica Village, cel de-al doilea outlet center din Bucureşti şi din ţară, scrie Agerpres. 

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, ce activează în toate segmentele pieţei imobiliare şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent. 

Articolul precedentImpas la Bruxelles: Europarlamentarii nu sunt de acord cu proiectul bugetului multianual al UE și cer să fie îmbunătățit
Articolul următorDepozitarul Central distribuie, de vineri, dividendele aferente anului 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau