Servicii medicale mortale. 50% din decesele românilor puteau fi evitate

România este țara din UE cu cel mai mare procentaj de decese care puteau fi evitate dacă ar fi existat îngrijire medicală corespunzătoare.

În Uniunea Europeană, au murit 1,7 milioane de persoane cu vârste sub 75 de ani, în anul 2015. Dintre aceste decese, mai mult de 570.000 (33,1% din total) pot fi considerate ca „înainte de vreme”, respectiv morți care puteau fi evitate, informează un comunicat publicat vineri de Eurostat.

Cu alte cuvinte, un deces din trei puteau fi evitate în condițiile actuale de tehnologie și cunoștințe.

Cea mai frecventă cauză, din acest punct de vedere, este infarctul, cu peste 180.500 sau  32% din totalul deceselor evitabile. Pe locurile următoare după acest criteriu se situează atacul cerebral (89.600 decese, 16% din total), cancerul de colon (66.800 decese, 12% din total), cancerul de sân (49.900 decese, 9% din total), hipertensiunea (30.400 decese, 5% din total), pneumonia (26.000, în jur de 5% din total).

Sursa: Eurostat

Cel mai mare procentaj de morți evitabile se înregistrează în România, unde 48,6% din decesele persoanelor sub 75 de ani puteau fi evitate. Urmează în acest trist clasament Letonia (47,5%), Lituania (47,0%), Slovacia (44,2%). La polul opus se află Franța (23,6%), Belgia (26,0%), Danemarca (26,6%), Olanda (28,1%), Polonia (29,9%).

Conceptul de „moarte evitabilă” reprezintă acel deces intervenit o anumită grupă de vârstă și care nu s-ar fi produs dacă persoana ar fi beneficiat de îngrijirea medicală necesară.

Indicatorul privind decesele care pot fi evitate ar trebui să fie utilizat într-un context global al evaluărilor performanțelor sistemului de sănătate, consideră oficialii Uniunii Europene.

UE pune o importanță crescândă în evaluarea performanțelor sistemelor de sănătate. Deși indicatorul mortalității sensibile nu este menit a fi o măsură definitivă sau unică a calității asistenței medicale în statele membre, ea oferă o indicație privind calitatea și performanța politicilor de sănătate într-o țară.

Articolul precedentFondul american J.C. Flowers a finalizat preluarea Piraeus Bank România
Articolul următorAnul trecut, BNR a dat statului 30 de milioane euro, iar un milion l-a păstrat pentru ea

Comments are closed.