Rezultatele financiare bune susțin creșterea prețului acțiunilor OMV Petrom

Acțiunile OMV-Petrom au închis sesiunea de tranzacționare pe plus cu 2,5%, la 0,3895 lei, în urma publicării rezultatelor financiare aferente celui de-al treilea trimestru al anului.

Graficul zilnic al acțiunilor OMV-Petrom, sursa: tradingeconomics.com

Astfel, ținând cont de faptul că închiderea de an 2017 a avut loc la 0,2860 lei, acțiunile OMV-Petrom se află acum pe o creștere de peste 36% în ultimele 10 luni, depășind consistent, la acest capitol, media pieței locale de capital.

În primele nouă luni ale anului 2018, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătățirile preturilor mărfurilor tranzacționabile și de creșterea cererii de energie electrica. Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a ajuns la 3,4 mld lei pentru primele 9 luni din 2018, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din aceeași perioadă a anului 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuție. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 mld lei, performanță operațională solida care compensează partial efectele reviziei generale planificate a rafinăriei din T2/2018 si ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scăzute fata de 2017, conform raportului publicat pe site-ul Bursei de Valori București.

Fluxul de trezorerie din activități de exploatare a crescut la 5,6 mld lei în primele nouă luni din 2018, reflectând tendința de creștere a rezultatului din exploatare, excluzând elementele speciale. Așa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investiționala fata de perioada similară din 2017, prin dublarea numărului de sonde si sidetrack-uri în Puteam, finalizarea reviziei rafinăriei și avansul înregistrat in alte proiecte de investiții din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat in ieșiri de numerar pentru activități de investiții de aproximativ 3,1 mld lei. Fluxul de trezorerie extins, după plata de dividende, a fost de 1,3 mld lei în primele nouă luni ale anului.

Astfel,

  • rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale în valoare de 1,7 mld lei, creștere de 62% comparativ cu T3/2017;
  • fluxul de trezorerie din activități de exploatare de 2,4 mld lei, cu 62% mai mare comparativ cu T3/2017;
  • profitul pe acțiune excluzând elementele speciale, în creștere cu 78% comparativ cu T3/2017;
  • ROACE (Return on Average Capital Employed), excluzând elementele speciale, de 11,8%.

În septembrie 2018, oficialii OMV-Petrom au semnat transferul către Mazarine Energy a noua zăcăminte marginale, continuând astfel inițiativele de optimizare a portofoliului in zona de Upstream.

„Legea privind activitățile offshore a fost aprobată în Parlament. Suntem în proces de analiză a acesteia pentru a înțelege modul în care va impacta activitățile noastre offshore. Având în vedere momentul din an în care ne aflăm, nu vedem probabilă luarea unei decizii finale de investiție pentru Neptun Deep în ultimul trimestru al anului”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Sistemul bancar a intrat pe deficit
Articolul următorMinistru britanic: „Reapar șansele încheierii unui acord pentru Brexit”. Lira sterlină crește

Comments are closed.