O companie germană de rating reduce ratingul României, cu perspectivă negativă. Motivele: deteriorarea continuă a performanţei fiscale şi incertitudinea politicilor economice

 

Compania germană de rating Scope a redus ratingul de credit al României de la BBB la BBB-, cu perspectivă negativă, din cauza deteriorării stabilității fiscale precum și încetinirea creșterii și a incertitudinii economice, a anunțat agenția într-un comunicat.

Scope Ratings este o agenție de rating independentă, înființată în 2002, cu sediul în Berlin și cu filiale în Frankfurt, Londra, Madrid, Milano, Oslo și Paris.

Ratingul datoriei pe termen scurt este S-2, atât pentru lei cât și pentru valută străină, iar perspectiva a fost revizuită în jos, la negativă.

Revizuirea în jos a ratingurilor suverane ale României la BBB – reflectă deteriorarea continuă a performanţei fiscale, precum şi sistemul de colectare a impozitelor din România, care este unul dintre cele mai ineficiente din UE, apreciază compania de rating. În plus, în timp ce cheltuielile au rămas în general stabile ca procent din PIB în 2017, s-a înregistrat o creştere a consumului şi a salariilor (0,8% din PIB), în detrimentul investiţiilor publice.

Obiectivul pe termen mediu (MTO) al deficitului structural de 1% din PIB nu a mai a fost realizat din perioada 2013-2015, iar Guvernul a avut depășiri constante din 2016, pentru ca în 2017 să ajungă la un deficit structural de 3,4% din PIB.

Veniturile bugetare din taxe și impozite se păstrează printre cele mai scăzute din UE în timp ce cota cheltuielilor pentru asistență socială și salarii ale bugetarilor a crescut în structura PIB. Scope opinează că Guvernul nu poate să-și ajusteze cheltuielile din cauza spațiului fiscal restrâns, și nici cadrul fiscal nu poate fi îmbunătățit pe termen scurt,din cauza dimensiunilor baze fiscale.

Cel de-al doilea motiv pentru reducerea ratingului este traiectoria nesustenabilă a datoriei publice, raportul dintre datorie şi PIB fiind estimat să depăşească 40% până în 2021.

În acelaşi timp, compania de rating recunoaşte că România a fost una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere în UE, cu o majorare reală a PIB-ului de 4,8% în ultimii patru ani şi atingând un maxim de 6,9% în 2017. Activitatea economică şi-a pierdut ritmul de creştere în 2018 datorită unor factori conjuncturali externi şi interni.

Pe parcursul celui de-al doilea trimestru, PIB-ul real a crescut cu o rată anuală de 4,1%, o încetinire notabilă faţă de 2017 (6,9%). În perspectivă, potenţialul de creştere rămâne limitat, având în vedere lipsa de competenţe pe piaţa muncii şi absorbţia relativ scăzută a fondurilor UE, combinată cu perspectivele slabe de realizare a proiectelor de infrastructură.

Deficitul comercial al României a crescut cu 14,5% faţă de perioada ianuarie-mai 2018, sporind vulnerabilitatea ţării la şocurile pe termen scurt. Inflaţia mai mare decât cea preconizată poate slăbi leul. În fine, sectorul financiar din România a devenit mai rezistent şi profitabil în ultimii ani. Rata creditelor neperformante a fost redusă la 6,4% din totalul creditelor, de la 22,2% în 2014.

Articolul precedentCreșterea economică în pericol. Cine pierde, cine câștigă din majorarea salariului minim
Articolul următorSalariul minim, moneda de schimb a PSD la inghețarea salariilor. Cat va crește salariul minim până în 2020 (update)

Comments are closed.