Premierul reacționează la ”contraindicațiile” producătorilor de medicamente

Primul ministru, Viorica Dăncilă, a anunțat, joi, că Guvernul va introduce încă 19 medicamente pe lista celor acordate compensat şi gratuit, ca reacție la avertismentul lansat recent de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România privind efectele taxei clawback și o inevitabilă creștere a prețurilor, în specil la medicamentele pentru boli grave.

„O veste bună este faptul că introducem încă 19 medicamente pe lista celor acordate compensat şi gratuit”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Primul ministru a precizat că aceste medicamente sunt necesare „pentru tratamentul unor boli precum SIDA, boli oncologice, dar şi pentru persoanele care au suferit un transplant”.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organismul reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice, a atras atenția că nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2017 a crescut cu 20% față de nivelul din trimestrul 3, 2017. Astfel, taxa clawback a ajuns la un nou maxim istoric de 23,45%, nivel ce pune în pericol atât producția de medicamente generice ieftine cât și viața milioanelor de pacienți cu venituri reduse și a bolnavilor cronici, care utilizează zilnic aceste medicamente de bază.

”Facem un apel către Guvern să ia în considerare acest semnal de alarmă al producătorilor de medicamente generice și să modifice cât mai urgent posibil formula de calcul a taxei clawback. Aceasta reprezintă acum singura măsură care ar mai putea opri dispariția de pe piață a medicamentelor generice, precum și închiderea unor întregi linii de producție ale fabricilor de medicamente locale”, arăta Președintele APMGR, Adrian Grecu.

 

Articolul precedentRomânia, o forță în industria tutunului. Noi creștem producția, Europa scade
Articolul următorCadou de ziua copilului, rate mai mari și un purcel speriat în loc de un leu puternic

Comments are closed.