Guvernul lărgește evantaiul împrumuturilor pentru acoperirea deficitului, cu noi titluri de stat pentru populație, suplimentar față de emisiunea Tezaur anunțată recent, dar cu o dobândă surpinzător de mare.

Intre promisiunile din balonul CC si cele de la Palatul Victoria se așează o punte neverosimilă în timp. Chiar așa de mare să fie presiunea din cauza promisiunilor neonorate de Guvern (de altfel, in constructie bugetară corectă, imposibil de onorat). Chiar așa de mare gaura la buget?

Premierul, Viorica Dăncilă, a anunţat, vineri,pregătirea de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor, a titlurilor de stat Centenar pentru populaţie cu dobândă demnă de o țară cu hiperinflație: 25% pentru cinci ani.

Guvernul nu pare că mai are repere în atingerea scopurilor sale prin populism. Dacă această dobăndă anuală s-ar menține la 4,5 și în oferta finală înseamnă că există așteptări ca inflația să contiune să rămână la un nivel ridicat următorii cinci ani. Doar știrea aceasta este suficient să ridice prețurile, indiferent de scopul propus. Dacă ideea era de a stimula băncile comerciale să ridice dobânzile la depozite, nu așa ar fi trebuit procedat.

În acest moment o dobandă medie la depozitele pe 12 luni, în lei este de aproximativ 2,5%.

„Vreau să anunţ elaborarea titlurilor de stat Centenar pentru populaţie cu o dobândă de peste 25% pentru cinci ani, adică peste 4,5% pe an. Achiziţionarea titlurilor de stat Centenar se poate face prin Trezorerie sau prin Poşta Română”, a spus Dăncilă, în ședința de Guvern.

România a ieșit și pe piețele externe cu obligațiuni în dolari cu scadență la 30 de ani și a preluat joi 1,2 miliarde de dolari printr-o nouă emisiune de titluri de stat, la un randament de 5,2%

MFP a planificat în iunie 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,635 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

 

Articolul precedentCea mai mare firmă de asigurări înregistrează datorii imense pentru despăgubiri în afara țării
Articolul următorVânzări mai mici pentru Apple. Furnizorii au fost avertizați deja

Comments are closed.