Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, susține că un mare succes înregistrat în cele 12 luni de activitate vizează domeniul absorbţiei fondurilor europene, anul 2020 fiind cel mai bun an de la începutul Programului Operaţional infrastructură Mare și asta deoarece valoarea investiţiilor la 10 luni se ridică la 5,3 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei fonduri europene nerambursabile. „Peste 80% din total investiţii realizate de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor reprezintă fonduri europene nerambursabile, un procent consider eu foarte bun. Estimăm că până la sfârşitul anului vom depăşi 6 miliarde de lei total investiţii din fonduri europene nerambursabile”, a afirmat Bode, potrivit realitatea.net,  într-o conferință de presă. 

Potrivit ministrului, din cele 2,6 miliarde de euro absorbite până în prezent în cadrul POIM pentru infrastructura de transport, 650 de milioane de euro (25%) au fost autorizate la plată în ultimele 11 luni.

De asemenea, în ceea ce priveşte sumele alocate în acest an pentru investiţii din fonduri externe nerambursabile sunt deja 4,2 miliarde de lei la 10 luni, plătiţi pentru proiecte majore rutiere şi feroviare, reprezentând o creştere de 150% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2019.

Din cele 112 de contracte de finanţare încheiate în exerciţiul financiar 2014-2020, în valoare totală de 9,680 miliarde de euro, din care fonduri europene nerambursabile (FEN) 6,506 miliarde de euro reprezentând 144,37% din valoarea alocată, în perioada noiembrie 2019 – septembrie 2020 au fost încheiate un număr de 32 contracte de finanţare, în valoare totală de 1,813 miliarde de euro (inclusiv Sibiu-Piteşti), din care FEN 1,188 miliarde de euro, reprezentând 26,36% din valoarea alocată, conform ministrului.

„Am semnat cereri de finanţare de aproximativ 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltarea porturilor Isaccea, Tulcea şi a platformei multimodale Galaţi”, a mai spus Lucian Bode.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentScădere de 28% a înmatriculărilor de autovehicule noi în octombrie
Articolul următorLucrări pe 180 de km de rețea de drumuri până la finalul anului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau