Ne apropiem de ultimele două luni ale anului, așa că tragem linie. Doar în ultimul an, România a cheltuit 3% din PIB pe măsurile din energie, adică 6,9 miliarde de euro. Rezultatele însă nu se văd, având în vedere prețurile uriașe de pe piață, iar acum specialiștii vin cu noi avertismente sumbre: factura la energie și la gaze va ajunge anul viitor la 500 de euro pe lună. 

Specialiștii în energie lansează un avertisment și spun că de anul viitor am putea vedea facturi chiar și cu 200% mai mari decât cele de acum, în lipsa unor măsurilor luate de guvernanți, și asta din cauza prețurilor uriașe cu care se vinde energia acum. 

Coaliția de guvernare caută o soluție. Momentan nu a ajuns încă la un consens. Surse apropiate discuțiilor spun că se ia în calcul revenirea la o piață reglementată, însă asta ar presupune și lipsa compensării către furnizori. 

Pentru români, revenirea la această piață reglementată ar însemna prețuri plafonate pentru toată lumea, indiferent de consum. 

Pe de altă parte, pentru companiile din energie, asta ar însemna costuri uriașe și posibilitatea de a intra chiar în insolvență.

Reprezentanții furnizorilor deja avertizează că deja duc după ei un bagaj foarte greu, și anume acela al datoriilor pe care statul nu le-a plătit încă în totalitate. 

Ele trebuie să facă față și prețurilor uriașe, care sunt, de fapt, motivele pentru acre se caută aceste soluții. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentAnchetă a Ministerului Finanțelor în județele care nu au dat burse de performanță și merit elevilor, deși banii ar fi fost virați
Articolul următorNicolae Ciucă anunță înlocuirea plafonului de 9,4% din PNRR pentru pensii. DECIZII CRUCIALE luate la Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau