Agenția de rating Standard & Poor’s a avertizat, marți, România că votul din parlament privind majorarea cu 40% a pensiilor ar provoca un deficit bugetar greu de controlat, mai ales în contextul extrem de dificil al crizei economice globale provocate de pandemia COVID-19.

„O asemenea creștere considerabilă a cheltuielilor permanente, dacă ar fi implementată, ar afecta rezultatele fiscale ale României și credibilitatea externă și ar determina, probabil, o contracție bugetară greu de controlat, cu efecte asupra revenirii fragile a economiei după COVID-19,” notează S&P Global Ratings, potrivit Reuters.

Agenția estimează că majorarea pensiilor, împreună cu alte cheltuieli sociale, ar putea duce la deficitul bugetar al României peste 10% în 2021 și îl va menține în acea zonă în următorii doi ani.

„Datoria netă a României ar crește rapid pentru a depăși 60% din PIB în 2023, comparativ cu așteptările noastre actuale de 45%. În mod similar, cheltuielile cu dobânzile, raportate la veniturile totale ale Guvernului, ar crește în mod substanțial pe fondul creșterii nevoilor de finanțare pe termen scurt și presupunând creșterea costurilor de finanțare”

“Credem că este probabil ca guvernul să încerce să întârzie orice creștere în încercarea de a permite alegerilor, programate pentru 6 decembrie, să-i ofere bazele parlamentare pentru a întoarce măsura de creștere a pensiilor. Timingul este esențial, având în vedere deciziile anterioare ale Curții Constituționale a României care interziceau reducerea nivelurilor de pensie după ce acestea au fost plătite”.
S&P a precizat că următoarea sa evaluare a ratingurilor pentru România a fost pe 4 decembrie.
În iunie, Standard and Poor’s a decis să mențină România la ratingul BBB-, cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar duce țara noastră în categoria „junk” a țărilor nerecomandate.

 

Articolul precedentSumele uriașe pompate în timpul pandemiei pot incendia economiile emergente
Articolul următorPlăţile la ANAF amânate de firme au ajuns la 14,4 miliarde de lei