Andrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: „Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite”

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, fost viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne, candidat pro-european la alegerile prezidențiale din Republica Moldova:

“Trebuie spus ADEVĂRUL, indiferent cât de deranjați vor fi unii sau alții. Din punct de vedere istoric și cultural, România are obligația să-și manifeste  propria opțiune pentru acest an atât de dificil în Republica Moldova. Compromisul de dragul compromisului ucide, nu salvează!”

Republica Moldova se confruntă, la fel ca toate celelalte țări ale lumii, cu pandemia de coronavirus. Situația din stânga Prutului este mult mai gravă decât ceea ce-și asumă și comunică guvernul fidel lui Igor Dodon, președintele pro-rus și antioccidental care își dorește la finele acestui an încă un mandat.

În opinia lui Andrei Năstase, președintele Platformei DA, fost viceprim-ministru, ministru de interne și candidatul la președinție de care Igor Dodon se teme cel mai mult, Republica Moldova este la un pas de colaps economic, iar criza profundă care va urma pandemiei poate arunca țara într-un faliment generalizat.

Domnule Andrei Năstase, cât de gravă este situația în Republicii Moldova în acest context deosebit de complicat, mai ales că, așa cum se poate foarte ușor constata, indicatorii impactului crizei sanitare prezentați de guvernul de la Chișinău sunt îngrijorători.

Situația este foarte gravă, iar cifrele care măsoară eficiența măsurilor luate în lupta împotriva COVID-19  de Guvernul Chicu, în fapt un guvern marionetă al președintelui pro-rus Dodon, susținut de oligarhia Partidului Democrat, sunt dezastruoase.

Pandemia a fost complet scăpată de sub control, iar incompetența celor care conduc astăzi așa-zisul centru pentru situații de urgență a fost în repetate rânduri dovedită. Dacă în România, de exemplu, rata celor depistați pozitivi în urma testelor făcute se apropie de 10%, la noi această rată sare de 20%, în condițiile în care se fac zilnic mult mai puține teste decât în celelalte țări europene.

Mai grav este că nivelul de infestare în rândul personalului medical este uluitor de mare.  Practic, e cel mai mare, statistic  vorbind, din lume. Dar după aceste cifre seci se ascund drame, medici decedați, pacienți rămași fără ajutor rapid. Și asta pentru că sunt orașe în care mai pot veni la muncă 5 – 6 medici, restul fiind internați sau izolați la domiciliu. Nu s-au luat din start măsuri clare pentru protejarea personalului medical, iar spitalele au devenit în foarte scurt timp reale focare de infecții. Medicii nu au avut echipamente de protecție, măști, combinezoane, viziere. Iar solicitările și recomandările Platformei Demnitate și Adevăr, consultate cu partenerii noștri din România și Europa, bazate pe expertiza și experiența germană și sud-coreeană au fost ignorate, iar această trufia omoară oameni.

Deși la noi, în Republica Moldova, această pandemie a lovit un pic mai târziu decât în alte țări europene, guvernul nu a prețuit prevenția, iar astăzi, deși suntem o țară mică, numărul deceselor crește continuu. Medicii sunt speriați, nu vorbesc, iar cei care îndrăznesc sunt amenințați. Nici până în acest moment, ca să înțelegeți gravitatea situației de la noi, Guvernul nu a decis să accepte specialiști în rândul celor care astăzi formează Comisia pentru situații de urgență. Nu există în acel colectiv nici măcar un medic, un epidemiolog, un specialist. Totul este politică ocultă, de tip sovietic, lumea este manipulată în continuare, iar cifrele reale ale îmbolnăvirilor sunt tăinuite.

Guvernul respinge cu vehemență ideea consensului politic și social pe această tematică, lansată de Platforma Demnitate și Adevăr pe un model european, nu dorește să deschidă o platformă de dezbatere publică a acestui subiect și să accepte ajutorul oferit de opoziția parlamentară pro­­-europeană. Trebuie să vă spun că nu mi-am imaginat niciodată că între salvarea oamenilor de la moarte și PR politic, cei care conduc astăzi Republica Moldova și, în primul rând președintele pro-rus Dodon, vor alege propaganda, manipularea și permanenta campanie electorală. Este cu adevărat tragic ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova.

În intervențiile dumneavoastră publice ați atras atenția asupra necesității implementării unor soluții de susținere socială și economică pentru întreaga societate. Guvernul și-a asumat răspunderea pe un astfel  de pachet de legi, dar s-a ajuns la Curtea Constituțională! De ce?

S-a ajuns la Curtea Constituțională pentru că prim-ministrul Chicu și Igor Dodon protejează în continuare mafia, schemele preluate de la fugarul Plahotniuc. Pentru că vor să fure în continuare de la stat, din banii oamenilor, fără nici un fel de rușine. Trebuie spus că acest Guvern ilegitim și-a asumat răspunderea pe un pachet de legi, iar parlamentarii care susțin guvernul, sfidând constituția, legile țării, nici măcar nu s-au prezentat la ședința la care trebuia discutată această asumare de răspundere, mizând, probabil, și pe controlul promis de Dodon asupra Curții Constituționale.

Dar cel mai grav, au strecurat în acest pachet de legi trei elemente care protejau la vedere mafia și oligarhia care finanțează și astăzi partea obscură și ocultă a politicii moldovenești. Ce legătură au scutirile de taxe pentru produsele duty free cu susținerea socială în vreme de pandemie? Nicio legătură. Curtea s-a pronunțat și a declarat ca fiind neconstituțional întregul pachet de legi.

Paradoxal, ca să înțelegeți că nu s-a schimbat nimic în Republica Moldova, Dodon, care astăzi reprezintă cel mai mare pericol pentru independența, suveranitatea și viitorul normal, civilizat și european al țării, l-a sunat pe președintele Curții Constituționale imediat ce aplicarea legii a fost doar suspendată. A dorit să influențeze decizia? Iată un comportament de tip sovietic, așa cum, acum câteva luni, l-a chemat la ordine pe un procuror și l-a întrebat textual de ce nu i se fac dosare lui Andrei Năstase. Am spus de curând și repet, Dodon este o caricatură fidelă a lui Brejnev, fostul dictator sovietic. Ingerințele în justiție ale acestui personaj toxic pentru Moldova sunt măsura faptului că este complet ostil democrației și statului de drept.

Platforma DA a propus încă de la debutul acestei crize sanitare, anticipând efectul devastator al acesteia asupra economiei, un pachet articulat și sustenabil de măsuri sociale și economice. Guvernul a fost interesat? Nici vorbă. Ei doreau eliminarea taxelor duty free, ei urmăreau și urmăresc și acum profitul economic și politic în favoarea unui grup restrâns de oligarhi și mafioți în detrimentul oamenilor.

Adevărul este din nou sacrificat și înlocuit de manipulare, dezinformare și fake news pe bani obscuri. Vă puteți dumneavoastră imagina ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple în Republica Moldova în condițiile în care acționar majoritar al trustului media care îl deservește pe Igor Dodon și PSRM a devenit fiul fostului procuror general al Rusiei, un domn pe nume Ciaika?

Și, ca să închei ideea în aceeași notă, vă mai spun că Dodon a contractat un credit de la Moscova cu o dobândă de 2% și cu niște clauze complet defavorabile pentru oameni și pentru țară. În mod oficial, cu acei bani urmează a fi plătite prioritar firmele rusești care vor executa comenzi în Moldova. Va fi un dezmăț uluitor, iar sume enorme vor fi folosite în scopuri electorale. Mită electorală în formă generalizată, finanțări oculte ale PSRM și ale campaniei prezidențiale care urmează, acestea vor fi noile coordonate ale lui Igor Dodon și PSRM. Mai mult, penalitățile pentru întârzieri au fost urcate la 150 de procente. Asta în timp ce Uniunea Europeană ne dă ajutoare de zeci de milioane de euro, despre care propaganda pro-Donon minte și manipulează sau, în cel mai bun caz, preferă să tacă.

Din câte ne spuneți, nu s-a schimbat aproape nimic din 2018 și până astăzi în Republica Moldova, mai puțin actorii politici, deși pe parcursul anului trecut ați fost, alături de PAS, la guvernare! De ce procesele inițiate atunci nu s-au dovedit a fi ireversibile?

S-a făcut o mare eroare politică în toamna anului trecut. Guvernarea a fost cedată într-un mod pe care acum îl evaluez ca fiind complet iresponsabil. Istoria va consemna la detaliu ce s-a întâmplat în noiembrie 2019, când prim-ministrul, printr-o decizie unilaterală, și-a asumat răspunderea pe un pachet de legi pentru reformarea unui sector al justiției, deși nimic, absolut nimic, nu recomanda această asumare care conducea la prăbușirea în totalitate a firavei noastre democrații.

Adevărul trebuie spus, indiferent cât de inconfortabil va părea unora sau altora. Despre această asumare a răspunderii eu personal, spre deosebire de alți miniștri, am avut @[email protected] să aflu cu câteva ore înainte, ambasadele partenerilor de dezvoltare nu știau nimic, discuții directe cu PD în vederea sprijinului pentru vectorul european de dezvoltare nu fuseseră inițiate, iar Igor Dodon, PSRM și Moscova au profitat din plin. Guvernul a căzut atunci când erau încă multe, foarte multe de făcut. Pentru a fi ireversibile, procesele de reformă au nevoie de timp, timp care, din păcate, nu a fost oferit de strategia prim-ministrului și a consilierilor săi.

Domnule Năstase, ați votat totuși în ședință de Guvern această asumare de răspundere în noiembrie 2019?

Da, am votat în Guvern aceasta asumare, deoarece și eu și Platforma DA am fost puși, ca de multe ori, înaintea acestui moment, în fața lucrului deja decis și făcut. Loialitatea față de dezideratul de unitate a forțelor pro-europene și naționale și față de parteneri, onoarea și onestitatea asumată ne-a obligat să acceptăm acest gest politic al premierului, care, până la urmă, s-a dovedit a fi sinucigaș și complet defavorabil poporului Republicii Moldova.

Oamenii au avut cel mai mult de pierdut. Nu noi, un politician sau un altul. Indiferent de ce fel de calcule politice sau electorale s-au făcut în acel moment, astăzi se dovedește fără echivoc că nu mai sunt valabile. Aproape tot ce începusem să construim în acea perioadă s-a năruit. Cu excepția poate a Curții Constituționale, unde Platforma DA a insistat pe propria abordare, cea a asumării prin prisma Hotărârii Parlamentului privind starea de captivitate a statului, justiția a fost băgată în buzunarul lui Dodon. Dosarele de rezonanță pentru țară, cele vizând uzurparea puterii de stat, marea corupție, delapidările și îmbogățirile ilicite ale înalților funcționari,politicieni, judecători și procurori, dublele lor identități, cele privind persecutarea opoziției, societății civile, mediei, inițiate în perioada în care eram Ministru de interne, iar în fruntea procuraturii era un Procuror General-interimar integru, asumat, astăzi sunt ținute în sertare, iar unele au fost deja încheiate ilegal cu neînceperea urmării penale, cum ar fi dosarul finanțării externe a lui Dodon și PSRM, deși dovezile sunt incontestabile.

Infractorii care au fugit de au mâncat pământul atunci când am preluat funcția de ministru de interne se întorc acum acasă și se plimbă relaxați și zâmbitori pe bulevardele Chișinăului, fiind chipurile cercetați în libertate. Sistemul oligarhic și mafiot s-a regrupat rapid după fuga lui Plahontiuc, și-a găsit un nou naș sau patron și refuză și în acest moment să ofere Moldovei șansa de a se alinia țărilor civilizate din Europa.

Moldova este un stat din ce în ce mai sărac și putred de corupt. Liderii PD, un partid declarat pro-european, sprijină complicitar guvernul PSRM cu promisiunea funcției de prim-ministru după alegerile prezidențiale, iar cei care au fost puși în primăvara anului 2019 de Plahotniuc pe listele parlamentare, mulți dintre ei captivi fiind dosarelor de corupție pe care Dodon amenință să le deschidă, girează astăzi o autocrație de tip medieval care ține Moldova în întuneric.

De ce PD nu poate lucra cu PAS sau cu Platforma DA și se înțelege atât de bine cu Dodon și PSRM? Iată o întrebare care ne preocupă și, sunt sigur, le poate interesa și pe autoritățile de la București, și pe instituțiile care au un istoric în ceea ce privește colaborarea cu guvernul Filip din era Plahotniuc. Reforma societății moldovenești a fost încheiată în momentul în care guvernarea a fost cedată în baza unor calcule electorale egoiste și complet iresponsabile. Sper din suflet că e doar ceva temporar.

Alegerile prezidențiale se apropie, sunteți unul dintre candidații care va conta în aceste alegeri. Cum evaluați viitoarea perioadă și care credeți că va fi sprijinul pe care îl poate primi un candidat pro-european din partea României sau a partenerilor de dezvoltare în competiția cu Igor Dodon, preferatul și protejatul Moscovei?

Va fi un an extrem de dificil, din toate punctele de vedere. Iar preocuparea mea majoră este că propaganda pusă la punct și finanțată corespunzător de Dodon și PSRM, cu ajutorul resurselor externe, își va face din nou treaba, la o turație fără precedent, în tăcerea asurzitoare a unor politicieni pro-europeni, care au, asemenea lui Dodon, agendă politică personală. Oamenii sunt săraci și mulți dintre ei sunt vulnerabili din punct de vedere al capacității de a se informa corect, de a înțelege singuri lucrurile fără a se lăsa manipulați de mercenarii propagandei de toate culorile, de a face diferența dintre realitate, adevăr și percepție.

Propaganda poate modela percepții, dar niciodată adevărul și realitatea. Din păcate, așa cum suntem emoționali, unii dintre noi vor pica din nou în capcana percepțiilor modelate de propagandă, inclusiv cu ajutorul unor sondaje de opinie falsificate! Această tehnică de manipulare, dezvoltată în laboratoarele războiului hibrid, a permis, aproape de fiecare dată, ca cei care se ocupă cu așa ceva să-și atingă scopurile politice și electorale.

Propaganda de origine rusă este o evidență recunoscută la nivel european, iar România  nu poate să nu știe ce se întâmplă. Iată de ce  mi-aș dori să vedem cel puțin din acest moment un proiect articulat de combatere a propagandei interne și externe, care să salveze Moldova din întunericul în care este și astăzi ținută.

Există în Republica Moldova o vorbă spusă oportun și de către Ambasadorul Daniel Ioniță, care măsoară foarte clar aceste realități: “Românii fac grădinițe, americanii fac drumuri, iar moldoveanul votează cu PSRM!”. Acesta este adevărul, nu altul. Mai mult decât atât, trebuie spus că încă din toamna anului trecut am relansat întregii opoziții pro-europene, inclusiv unioniștilor, invitația la o dezbatere transparență pentru identificarea unui candidat comun, apartinic, care să coaguleze dincolo de interesele partidelor, în interes național, întreaga opțiune pro-europeană. Eu și Platforma DA ne-am dorit unitate în favoarea Moldovei și a oamenilor ei, nu în beneficiul unui partid sau personaj politic. Au trecut luni de zile și niciunul dintre cei invitați la astfel de discuții nu a demonstrat că-și dorește cu adevărat așa ceva.

Interesul politic și personal a contat și de această dată, dovadă că și unii dintre noi, pro-europeni și unioniști, purtăm partea noastră de vină. Nu putem renunța la noi, la orgoliile noastre, pentru binele Moldovei. Iertată să-mi fie lipsa de modestie, dar în 2016 am făcut același demers, apoi am propus tandemul DA – candidat președinte, PAS – premier. Iar atunci când mi-a fost clar că deciziile se amână intenționat, că nu există loc pentru alternativă am cedat locul Maiei Sandu pentru a avea totuși un candidat unic împotriva lui Dodon, deși realitățile și chiar sondajele atent monitorizate de regimul oligarhic arătau altceva. Și s-a eșuat, iar poporul a trebuit să ducă povara unui mandat de președinte caracterizat prin lașitate, mașinațiuni, ipocrizie și oportunism politic. De această dată, Platforma DA, luând act de eșecul dezbaterii propuse tot de noi, și-a înaintat recent propria candidatură. Vom lupta democratic să-l dăm jos de Dodon, cu toate resursele și energiile noastre proprii.

Nu mai este cale de întoarcere, zarurile, așa cum se spune, au fost deja aruncate. Va fi un an greu, aproape sufocant, pandemia COVID-19 va face ravagii, dar știu sigur că prin responsabilitate, solidaritate și asumare vom reuși să depășim această perioadă și să luptăm cu adevărat pentru eliberarea Moldovei de sub stăpânirea socialiștilor antinaționali și a forțelor externe care-i manevrează.

Care este mesajul dumneavoastră pentru România și pentru toți partenerii de dezvoltare în ceea ce privește acest an electoral și viitorul Moldovei?

Mesaje transmitem aproape zilnic, atât eu cât și colegii mei din Platforma DA. Trebuie să știe toată lumea, atât oamenii țării, de acasă sau din diaspora, cât și frații noștri din România și toți partenerii de dezvoltare că și în acest an am decis să continuăm să spunem adevărul, indiferent cât de dur sau inconfortabil va părea pentru unii sau pentru alții.

Nu se mai poate altfel. Deciziile cu privire la viitorul Moldovei și al oamenilor săi trebuie să fie luate la Chișinău, nicăieri în alte parte. Au trecut prea mulți ani în care s-au negociat fel de fel de formule, în fel de fel de cabinete sau cancelarii, comitete sau comisii. Eu nu fur, nu mint și nu-mi bat joc de țara mea și de oamenii ei. La fel sunt și colegii mei din Platforma DA. România sau oricare dintre partenerii noștri care declară că sprijină democrația și statul de drept, au în noi un partener de nădejde, pentru că Platforma DA este un partid născut în stradă, cinstit, popular și asumat la detaliu.

Așteptarea, observarea, monitorizarea situației nu generează rezultate. Zilele și săptămânile trec, iar Dodon se întărește, în vreme ce declarațiile de susținere aproape că nu mai pot fi numărate. Am așteptări foarte mari de la frații și prietenii mei din România. Criza sanitară va trece și sper că România se va poziționa cu maximă claritate. La fel, am speranțe că Uniunea Europeană nu va renunța să sprijine democrația și reforma reală în Republica Moldova.

Nu voi uita nici o clipă că relația noastră cu Statele Unite este una corectă, productivă și prioritară. Sperăm, deci, să se urgenteze și procedura extrădării lui Plahotniuc, care durează cam mult. SUA au confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul său, a fost declarat persoană indezirabilă chiar de către Mike Pompeo, deci, trebuie grăbite procedurile de extrădare către Republica Moldova. Avem dreptul să ne judecăm călăul și imediat după ce se va ridica starea de urgența, voi solicita ambasadorului SUA la Chișinău o întrevedere pe această temă. Vom notifica și Departamentul de Stat cu privire la Plahotniuc pentru că Dodon nu o face, nu îl vrea acasă. De ce? Pentru că o singură propoziție de-a lui Plahotniuc poate arunca în aer întreaga scenă politică de la Chișinău.

Încerc să spun că este momentul ca România, UE și Statele Unite să facă mult mai mult, să-și conjuge eforturile pentru salvarea Moldovei. Altfel, oamenii vor trăi în continuare cu sentimentul că viitorul nostru a fost negociat de marile puteri și s-a decis păstrarea Moldovei într-o zonă gri, o zonă tampon între cele două mari fronturi politice ale lumii.

Personal, îmi măsor loialitatea față de poporul și țara mea, față de democrație și dreptate prin fapte nu prin vorbe atent ticluite diplomatic. Oamenii au nevoie de adevăr pentru a se elibera de teamă, de frustrări, de neputințe și angoase, iar acest adevăr trebuie spus, indiferent, repet, cât de mult va deranja pe unii sau pe alții.

Care credeți că ar fi cea mai mare eroare pe care o poate face România?

Cred că o mare eroare ar fi acceptarea compromisului toxic pentru Republica Moldova, în care Filip, fostul prim-ministru al lui Plahotniuc, să fie susținut pentru a ocupa din toamna acestui an postul de prim-ministru, așa cum Dodon deja i-ar fi promis. Așa ceva nu va fi acceptat în Moldova de oamenii buni, cinstiți, drepți și curajoși ai țării mele, iar lucrurile se vor complică într-o proporție exponențială.

Reiterez, trebuie spus ADEVĂRUL, indiferent cât de deranjați vor fi unii sau alții. România este obligată, din punct de vedere istoric și cultural, să aibă propria opțiune pentru acest an atât de dificil în Republica Moldova. Compromisul de dragul compromisului ucide, nu salvează!

 Oricât de patetic le-ar suna unora sau altora, eu fac politică din dragoste de țară și din iubire față de oamenii ei, nu din convingeri meschine sau pentru că am nevoie de confirmări personale. Nu vreau să fiu președinte pentru mine și nici cu orice preț, motiv pentru care este normal să-mi doresc să ajung în această funcție pentru oameni, pentru a-i ajuta să scape de lanțurile corupției și sărăciei.

Iar rostirea adevărului va demonstra acest lucru. Nu vreau să fiu prieten cu cine trebuie, nu sunt și nu vreau să fiu dependent de entități străine doar pentru a ajunge președinte. Sunt un om liber și vreau și în continuare să fiu un partener onest, asumat și foarte responsabil. Nu sunt dator nimănui decât poporului meu, iar această deviză îmi va caracteriza campania electorală.

Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite, are nevoie de implicarea acestora pentru sprijinirea democrației și statului de drept în Republica Moldova. Solicit și acum, așa cum am făcut de fiecare dată, acest ajutor. Și o fac public, în mod responsabil, nu pentru mine ci pentru niște oameni care nu și-au pierdut nici acum speranța unui viitor mai bun la ei acasă!

  

  

Articolul precedentPetrolul- „vedeta” corona-crizei
Articolul următorConcursul cu premii de la Kaufland e un mare fake. Nu da click pe aceasta imagine!

11690 COMENTARII

 1. See it all, see it now and see it for FREE with the
  Best List Of Porn ever created online. It is specialized
  in giving you the hottest teen porn stars having sex and showing
  glamour porn. Make sure to go full-screen so you won’t have to look
  at their creepy cartoon hamster logo the
  whole time you’re taking care of business.

  oil
  free massage porn
  swedish
  tattoo
  quicky porn
  Every video uploaded, is shown on our indexes more or less three
  days after uploading. Our selection lists the greatest FREE porn sites, the
  coolest 4k premium networks and the most famous FREE cam websites.

 2. You can certainly see your expertise in the article you write.
  The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid
  to mention how they believe. All the time go after your heart.

 3. A motivating discussion is definitely worth comment.
  I do think that you need to write more on this subject
  matter, it may not be a taboo matter but generally people don’t speak about these topics.

  To the next! Best wishes!!

 4. I’ve been browsing online more than three hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth
  enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 5. Hi there! This blog post couldn’t be written any better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I most certainly will send this post to him.

  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 6. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your
  theme? Superb work!

 7. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I believe that you ought to publish more
  about this topic, it might not be a taboo subject but generally folks don’t
  talk about these topics. To the next! Many
  thanks!!

 8. I’m not sure where you are getting your information,
  but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for magnificent info I was looking for this information for
  my mission.

 9. Excellent website you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that
  cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be
  a part of online community where I can get comments
  from other experienced people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 10. Hello mates, how is the whole thing, and what you wish for to say on the topic of this article, in my view its truly awesome in favor of me.

 11. Undeniably believe that which you said. Your favourite reason appeared to be on the net the easiest thing to consider of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as other
  people consider concerns that they plainly don’t recognize
  about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing without having side-effects , other people
  could take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 12. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the
  same niche. Your blog provided us beneficial information to
  work on. You have done a outstanding job!

 13. Superb blog you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover
  the same topics discussed here? I’d really love to be a part of online community
  where I can get feedback from other experienced individuals
  that share the same interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Many thanks!

 14. I know this web page offers quality based content and extra information,
  is there any other site which presents such stuff in quality?

 15. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognise what you’re speaking about!
  Bookmarked. Please also visit my web site
  =). We could have a link alternate agreement between us

 16. Heya! I understand this is somewhat off-topic but I needed
  to ask. Does running a well-established website such as yours take a massive amount work?
  I’m brand new to operating a blog but I do write in my diary every day.

  I’d like to start a blog so I will be able to share
  my personal experience and feelings online. Please let me know if you
  have any recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 17. you’re really a good webmaster. The web site loading
  velocity is incredible. It kind of feels that you are
  doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork.
  you’ve performed a excellent activity on this subject!

 18. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Bless you!

 19. I’m now not sure the place you’re getting your info,
  however great topic. I needs to spend a while studying more or
  understanding more. Thanks for magnificent information I used to be on the lookout for this info for my
  mission.

 20. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you will be a great author.I
  will be sure to bookmark your blog and definitely will come back someday.
  I want to encourage that you continue your great job, have a
  nice afternoon!

 21. Excellent blog here! Also your web site loads up fast!

  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 22. Please let me know if you’re looking for a
  article author for your weblog. You have some really good
  articles and I think I would be a good asset. If you ever want to
  take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please send me an email if interested. Cheers!

 23. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but
  I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 24. With havin so much content and articles do you ever run into
  any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up
  all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from
  being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 25. I’m really loving the theme/design of your website.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A couple of my blog readers have complained about my website not operating
  correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this issue?

 26. Hi there! This blog post couldn’t be written much
  better! Going through this post reminds me of my
  previous roommate! He constantly kept preaching about this.
  I most certainly will forward this information to him.
  Pretty sure he’s going to have a very good read.
  Thank you for sharing!

 27. You’re so awesome! I don’t suppose I’ve read through a single thing like that
  before. So great to discover another person with some genuine thoughts
  on this topic. Really.. thanks for starting this up.
  This site is one thing that is required on the web, someone with a bit of originality!

 28. Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers
  and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

 29. Wow that was odd. I just wrote an incredibly
  long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted
  to say wonderful blog!

 30. Pakistan hat Pläne angekündigt, alle seine Bürger,
  die infolge der Pandemie rund um den Globus, auch im Nahen Osten, gestrandet sind, zurückzuschicken, berichtete
  die Nachrichtenagentur AP.
  Die Regierung hat erklärt, dass die tatsächliche Zahl der Infizierten nach Angaben der
  Nachrichtenagentur Reuters wahrscheinlich deutlich höher
  ist als die bestätigten Fälle.

 31. резинки для фитнеса хорошие
  купить
  фитнес резинки комплект 5 штук
  фитнес резинки для фитнеса петли mini
  bands набор 5 шт сумка; https://project1009827.turbo.site, u powex jgnjv
  erhfbyf
  фитнессрезинки купить харьков
  куплю фитнесрезинку
  спрртивная лента

 32. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much,
  However I am going through problems with
  your RSS. I don’t understand the reason why I cannot join it.
  Is there anybody getting identical RSS problems?
  Anyone that knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

 33. I’ve learn several excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how much attempt you set to make such a magnificent informative web site.

 34. I’m not sure where you are getting your info, but good topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 35. Hola! I’ve been reading your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and
  give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to mention keep
  up the good work!

 36. Every weekend i used to visit this web page, as i wish for enjoyment, as this this site conations genuinely pleasant funny stuff too.

 37. Excellent blog! Do you have any hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own website soon but I’m a little
  lost on everything. Would you recommend starting
  with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Many thanks!

 38. I have learn a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for
  revisiting. I surprise how a lot effort you
  put to make one of these wonderful informative site.

 39. I’ve read several good stuff here. Certainly value bookmarking
  for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to make one of these wonderful informative website.

 40. Would you like to receive emails out-of-the-blue from super-cool and talented people asking you to write for them?
  Would you like to have your work published on one of the biggest, baddest blogs in the world?
  우리카지노

 41. I need to to thank you for this wonderful read!! I certainly loved every little bit of it.

  I’ve got you saved as a favorite to check out new stuff
  you post…

 42. Hi, yup this piece of writing is actually fastidious and I have learned
  lot of things from it regarding blogging. thanks.

 43. It is the best time to make some plans for the
  longer term and it is time to be happy. I’ve learn this
  post and if I could I desire to recommend you some interesting issues or tips.
  Maybe you can write next articles regarding this article.
  I desire to learn even more issues about it!

 44. Heya this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 45. It’s remarkable to pay a quick visit this site and reading the views of
  all colleagues about this article, while I am also eager of getting familiarity.

 46. I constantly spent my half an hour to read this weblog’s articles or reviews
  every day along with a cup of coffee.

 47. Great article! That is the type of information that are supposed to be shared
  around the web. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this put up upper!
  Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

 48. Hi, I do think this is an excellent blog.
  I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since I bookmarked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 49. My brother suggested I may like this website.
  He used to be entirely right. This post actually made my day.

  You can not consider simply how so much time I had spent for this info!

  Thank you!

 50. Hello. A debt of gratitude is in order for Posting this data. I simply need to tell you that i simply look at your site and I think that its exceptionally fascinating and useful.
  Commenting on blogs is a good way of getting backlinks Although it may not be as effective as writing guest posts for blogs, it has helped me to a large extent in my blogging journey.Thank you for sharing this informative article.
  바카라사이트

 51. Really enjoyed reading your blog.It is highly informative and builds great interest for the readers. For the people like us your blogs helps to get ideal information and knowledge. Thanks for providing such blogs.
  Great stuff on how to build rapport with people, especially getting that one girl to like you!!! Lol…
  카지노사이트추천

 52. I blog frequently and I really thank you for your information. Your article has truly peaked my interest.I’m going to bookmark your site and keep checking for new information about once
  I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely enjoyed every bit of it.I have you saved as a favorite to look at new things you post….
  바카라사이트

 53. great points altogether, you just gained a new reader. What
  may you recommend in regards to your post that you just made some days in the
  past? Any certain?

 54. This post offers clear idea in support of the new visitors of blogging, that
  genuinely how to do running a blog.

 55. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be
  waiting for your further write ups thank you once again.

 56. I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really good post on building up new weblog.

 57. Why people still make use of to read news papers when in this technological world
  the whole thing is existing on net?

 58. What’s up, I would like to subscribe for this weblog to
  take most recent updates, so where can i do it please assist.

 59. It’s impressive that you are getting thoughts from this piece of writing as well
  as from our dialogue made at this place.

 60. I’m truly enjoying the design and layout of your
  blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Fantastic work!

 61. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. The article has truly peaked my interest.
  I will book mark your site and keep checking for new information about once a
  week. I subscribed to your RSS feed as well.

 62. Hello, this weekend is pleasant in favor of me, as
  this occasion i am reading this fantastic informative post here at my home.

 63. Very good blog you have here but I was curious if
  you knew of any message boards that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of group where I
  can get feedback from other experienced individuals that share the
  same interest. If you have any suggestions,
  please let me know. Thanks!

 64. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and let me tell
  you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few
  folks are speaking intelligently about. I am very happy that I came
  across this during my hunt for something concerning this.

 65. Right away I am going away to do my breakfast, after having
  my breakfast coming yet again to read other news.

 66. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional
  work!

 67. magnificent put up, very informative. I ponder why the opposite specialists of this
  sector don’t notice this. You should continue your writing.
  I am confident, you have a huge readers’ base already!

 68. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Short but very accurate info… Appreciate your sharing this one.
  A must read article!

 69. Hi there, after reading this remarkable paragraph i am as well cheerful to share my knowledge here with friends.

 70. Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject.

  Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 71. Rely allowing the us that raison d’etre up Trimix Hips are in many cases not associated throughout refractory other causes, when combined together, mexican dispensary online desire a exceptionally unstable that is treated in the service of the instance generic viagra online Adverse Cardiac. generic strattera what is sildenafil

 72. If you are going for most excellent contents like me, only go to see
  this website daily because it provides feature contents, thanks

 73. I simply want to mention I’m very new to blogs and honestly loved your web site. Likely I’m likely to bookmark your site . You absolutely come with remarkable posts. Appreciate it for sharing your webpage.

 74. Hey there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!

  He always kept chatting about this. I will forward this post to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks
  for sharing!

 75. Heya i’m for the first time here. I came across this board
  and I find It truly useful & it helped me out a
  lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 76. Heya! I’m at work surfing around your blog from my
  new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

 77. Link exchange is nothing else but it is only placing
  the other person’s web site link on your page at suitable place and other
  person will also do similar for you.

 78. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a
  community in the same niche. Your blog provided us useful information to
  work on. You have done a wonderful job!

 79. I just want to tell you that I am just all new to blogging and site-building and definitely savored you’re blog. Likely I’m want to bookmark your blog post . You absolutely come with beneficial article content. Thank you for sharing your web site.

 80. Admiral – это online казино с мировым именем, и славится оно здоровой деловой репутацией, в данном источнике работает прекрасная премиальная онлайн-система, она порадует как молодых игроков, так и стабильных посетителей. Денежная единица, в которой допускается делать ставки в игре — это баксы.

 81. It’s really a great and helpful piece of info. I’m satisfied that you simply shared
  this useful info with us. Please keep us up to date like this.
  Thanks for sharing.

 82. Spot on with this write-up, I absolutely believe that
  this amazing site needs much more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

 83. It’s really a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 84. I really like what you guys tend to be up too.

  Such clever work and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys to blogroll.

 85. Hi there to every body, it’s my first go to see of this weblog; this web site carries remarkable and really
  good material designed for visitors.

 86. Hi to every , because I am in fact eager of reading
  this website’s post to be updated daily. It includes fastidious data.

 87. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 88. What’s up every one, here every person is sharing these know-how,
  thus it’s pleasant to read this weblog, and I used to go to see this webpage every day.

 89. My partner and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be what precisely I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web log!

 90. My brother recommended I might like this website.
  He was entirely right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 91. Polymorphic epitope,РІ Called thyroid cialis come by online uk my letterboxd shuts I havenРІt shunted a urology reversible in approximately a week and thats because I receive been charming aspirin take contributes and be suffering with been associated a lot but you forced to what I specified be suffering with been receiving. generic tadalafil reviews Tgzcmf wyqpwq

 92. Hello! I’ve been reading your site for a long time now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble
  Texas! Just wanted to tell you keep up the great work!

 93. KAISERSLUST Plattform der Wiener Sex Scene Sex in Wien – Girls in Wien – Escorte Wien – Transen Wien – Hostessen Wien Escort Wien – Massagen Wien – Studios Wien – Laufhaus und Bordelle Wien Asiatinnen Wien – Sex in Wien – Kaiserslust – Der Kaiser hat Lust – Sex

 94. You are so awesome! I don’t believe I’ve read through anything
  like that before. So good to find another person with some genuine thoughts on this subject matter.
  Really.. thanks for starting this up. This site is
  something that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 95. When someone writes an article he/she retains the thought of a user in his/her mind
  that how a user can know it. Therefore that’s
  why this paragraph is amazing. Thanks! y2yxvvfw cheap flights

 96. Shop; Unique Functions. Simple Product Layouts. Post with review. Advanced Product Layout. Best conversion pages. Frontend Search · Listing example …

 97. I believe this is among the such a lot vital information for me. And i’m satisfied reading your article. However want to remark on few general things, The site style is great, the articles is truly nice : D. Just right activity, cheers

 98. Greetings! I’ve been following your weblog for some time now and finally got the
  courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas!
  Just wanted to say keep up the good work!

 99. What’s up all, here every person is sharing such familiarity, thus it’s
  nice to read this web site, and I used to pay a visit this web site all
  the time.

 100. My brother suggested I might like this web site. He was totally right.

  This post actually made my day. You cann’t imagine simply how
  much time I had spent for this info! Thanks!

 101. Welcome to iBeautys Best, iBeautys Best is the number one destination for Latest Beauty Products. Here you can easily buy your desired product from all over the world with very reasonable price.

 102. Currently it seems like Expression Engine is the top
  blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

 103. I discovered your blog website on google and also inspect a few of your early articles. Remain to maintain the great operate. I just extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for onward to learning more from you later on!?

 104. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to
  get that „perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say that you’ve done a great job with this. In addition, the blog loads super quick for
  me on Firefox. Outstanding Blog!

 105. I am extremely inspired along with your writing abilities and also with the format in your blog. Is that this a paid subject or did you customize it yourself? Anyway stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to see a great weblog like this one today.

 106. David-Home Northeast is your premier source for all of your Real Estate investing needs. We provide a variety of solutions for sellers looking to sell fast and investors looking to grow their real estate investment portfolios for better returns. At David-Home Northeast, we are dedicated to improving and redeveloping the areas that we operate in. We specialize in helping sellers of distressed properties (single and multi-family homes, commercial, retail, bank REOs, etc.) find buyers looking to invest. Let us put our network of cash home buyers and private money lenders to work for you so you can say “David” to that old unwanted property.

 107. Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I
  had to ask. Does operating a well-established blog such as yours require a massive amount work?
  I’m completely new to operating a blog however I do write in my diary
  every day. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience
  and thoughts online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for new
  aspiring blog owners. Thankyou!

 108. You actually make it seem really easy along with your presentation however I to find this matter to be
  actually one thing that I feel I’d by no means understand.
  It sort of feels too complicated and extremely
  wide for me. I’m having a look ahead to your next post, I’ll attempt
  to get the hold of it!

 109. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 110. David-Home Northeast is your premier source for all of your Real Estate investing needs. We provide a variety of solutions for sellers looking to sell fast and investors looking to grow their real estate investment portfolios for better returns. At David-Home Northeast, we are dedicated to improving and redeveloping the areas that we operate in. We specialize in helping sellers of distressed properties (single and multi-family homes, commercial, retail, bank REOs, etc.) find buyers looking to invest. Let us put our network of cash home buyers and private money lenders to work for you so you can say “David” to that old unwanted property.

 111. I really love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m wanting to create my own personal blog
  and want to learn where you got this from or what
  the theme is called. Cheers!

 112. I am often to blog writing and also i actually appreciate your web content. The article has truly peaks my passion. I am going to bookmark your site as well as maintain checking for brand-new details.

 113. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark
  on some general things, The site style is great, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 114. Natural Releaf CBD | New York CBD Store with locations in Murray Hill, NY | Upper East Side, NY | White Plains, NY Serving New York City, NY and Westchester, NY High Quality CBD Products With Lab Test

 115. It is perfect time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I
  wish to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring
  to this article. I wish to read even more things about
  it!

 116. What’s up, I wish for to subscribe for this webpage
  to take hottest updates, thus where can i do it please assist.

 117. Hi there, of course this paragraph is truly pleasant and I have learned lot of things
  from it on the topic of blogging. thanks.

 118. You made some suitable points there. I viewed the net for the concern as well as located most individuals will accompany with your web site.

 119. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He was once totally right. This post actually made my day.
  You can not believe just how so much time I had spent for this information!
  Thanks!

 120. Löydä aito seksi chatti kaveri jo tänään! Rekisteröidy ilmaiseksi ja aloita keskustelut jo tänään! Seksi chat ei jätä ketään kylmäksi edes tammikuussa!

 121. Aw, this was a truly nice message. In idea I wish to place in writing such as this in addition? taking some time and real effort to make an excellent short article? yet what can I say? I put things off alot and by no means seem to obtain something done.

 122. viagra pills 100 mg

  Andrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: "Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite" – Realitatea Financiară

 123. What i don’t understood is in fact how you are not really a lot more well-appreciated than you may
  be right now. You are very intelligent. You understand
  thus significantly in the case of this matter, made
  me in my opinion believe it from so many various angles. Its like women and men aren’t involved
  until it’s one thing to do with Lady gaga!
  Your own stuffs excellent. All the time maintain it up!

 124. GEM-CAR auto repair shop management software is arguably the most comprehensive software of its kind currently available. Lauded for its easy to use modules including CRM, digital inspection and electronic punch clock: it provides the repair shop operator with a complete system to run the business. GEM-CAR puts the shop operator firmly in the driver’s seat. And if you are a fleet operator look for GEM-FLEET our fleet management software.

 125. Very nice article and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thank you 🙂

 126. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 127. I uncovered your blog site on google and inspect a few of your early blog posts. Continue to maintain the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Viewers. Looking for ahead to reading more from you later on!?

 128. 100mg viagra price

  Andrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: "Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite" – Realitatea Financiară

 129. You really make it appear really easy together with your presentation but I find this topic to be really something which I think I’d never understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I’m taking a look forward to your subsequent submit, I will attempt to get the cling of it!

 130. Thanks for your handy post. Over time, I have come to understand that the actual symptoms of mesothelioma cancer are caused by your build up of fluid between your lining of the lung and the breasts cavity. The sickness may start in the chest location and spread to other areas of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight loss, severe deep breathing trouble, temperature, difficulty taking in food, and inflammation of the neck and face areas. It ought to be noted that some people existing with the disease usually do not experience every serious signs at all.

 131. when will viagra be released as generic
  viagra for sale viaonlinebuy.us buy viagra uk
  how to get a prescription for viagra without seeing a doctor usa

 132. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to „return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 133. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help stop content from being ripped off? I’d truly appreciate it.

 134. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 135. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 136. I’m curious to find out what blog system you’re working with? I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 137. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case
  you shield this hike.

 138. Can I just say what a relief to find a person who really understands what theyre talking about on the web. You absolutely know exactly how to bring a concern to light as well as make it essential. More individuals require to read this and also recognize this side of the story. I angle think youre not much more prominent because you definitely have the gift.

 139. naturally like your website however you need to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the truth then again I will surely come again again.

 140. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 141. After study a few of the post on your website now, and also I really like your way of blogging. I bookmarked it to my book marking site list and also will be examining back quickly. Pls check out my internet site as well and also let me know what you assume.

 142. Youre so great! I don’t intend Ive check out anything similar to this prior to. So good to locate someone with some original ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this site is something that is required on the web, a person with a little originality. beneficial work for bringing something new to the internet!

 143. book hotels, find hotels, discount hotels, hotel deals, compare hotels, search for hotels, best hotels, hotel deals, hotel packages, city packages

 144. cheap generic viagra 100mg
  how much bigher does viagra make your penis
  how long must i wait to take a nitrate after using viagra

 145. Hello there, I found your site via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 146. Site Rank Services offers affordable premium SEO packages & helps increase the visibility of your site in the search engines. We help you generate more profits

 147. generic viagra

  Andrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: "Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite" – Realitatea Financiară

 148. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 149. I genuinely enjoy studying on this website , it has got great content . „One doesn’t discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time.” by Andre Gide.

 150. Great awesome issues here. I am very satisfied to peer your article. Thank you a lot and i’m looking forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 151. purchase viagra

  Andrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: "Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite" – Realitatea Financiară

 152. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 153. Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 154. adult toys near me ,where to buy adult toys near me,male sex toys,gay male sex toys,best gay male sex toys,female sex toys,best female sex toys,homemade female sex toys,female adult toys,female masturbation toys,diy female sex toys,female pleasure toys,female transformers toys,female masturbation with toys,

 155. Usually I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 156. Oh my benefits! an outstanding short article man. Thank you However I am experiencing problem with ur rss. Don?t recognize why Not able to sign up for it. Exists any person getting similar rss problem? Anybody who recognizes kindly respond. Thnkx

 157. It is in point of fact a great and helpful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 158. href="http://images.google.cg/url?q=https://www.thenaturalreleaf.com/">where to buy cbd in nyc

  cbd new york

 159. cialis medication

  Andrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: "Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite" – Realitatea Financiară

 160. I’m extremely impressed together with your writing skills and also with
  the structure in your blog. Is this a paid subject or did you modify it your self?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it
  is uncommon to see a nice weblog like this one these days..

 161. I simply wanted to type a quick remark in order to thank you for all the fabulous techniques you are posting at this site. My particularly long internet look up has now been honored with beneficial suggestions to go over with my co-workers. I ‘d mention that many of us website visitors are quite endowed to dwell in a useful network with so many lovely people with interesting basics. I feel very much fortunate to have discovered your entire website and look forward to really more fun moments reading here. Thank you once again for all the details.

 162. I comment whenever I especially enjoy a article on a site or if I have something to add to the discussion. It is caused by the sincerness communicated in the article I looked at. And on this post CF Colors v 2.1, Post Formats Admin UI v1.3.1, and Social v2.10 : alexking.org. I was actually moved enough to post a commenta response 🙂 I do have 2 questions for you if you usually do not mind. Is it just me or does it give the impression like a few of the responses appear like left by brain dead people? 😛 And, if you are posting on other social sites, I would like to follow you. Would you make a list the complete urls of all your communal sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 163. how long can you use viagra after the expiration date
  viagra for free
  what happens when you take viagra and dont have ed

 164. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 165. Good day I am so grateful I found your blog, I really found you by mistake, while I was researching on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb job.

 166. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 167. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 168. I think this internet site contains some real excellent info for everyone :D. „Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” by Ralph Waldo Emerson.

 169. You still searching good porn? Can’t you find that? The best free porn pervert tube ever is Xpervs.com, is there porn for pervert persons, very exciting porn videos and obviously exciting hot sex with teens. Take a look at this site! Is totally free and without irritating ads(popups and other popunders

 170. I really like your writing style, wonderful info, thank you for putting up :D. „Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

 171. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 172. My brother recommended I would possibly like this website. He used to be entirely right. This publish truly made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info! Thank you!

 173. href="https://davidmichal.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=https://uploadea.com/">uploadea

  Simple & Powerful Uploadea is Amazingly easy to Use where to Store Your Data & Save Your Countless Time

 174. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you are a great author. I will remember to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you to continue your great work, have a nice holiday weekend!

 175. Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

 176. You need to participate in a competition for among the most effective blog sites online. I will recommend this site!

 177. You completed a few good points there. I did a search on the subject and found the majority of persons will have the same opinion with your blog.

 178. Hiya! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any recommendations, please share. Many thanks!

 179. I?m pleased, I need to say. Truly rarely do I come across a blog that?s both educative and also amusing, and also let me tell you, you have actually hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the concern is something that not nearly enough people are speaking wisely about. I am extremely happy that I stumbled across this in my look for something connecting to this.

 180. Thanks for some other magnificent post. The place else could anyone get that kind of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the search for such information.

 181. Arx Nimbus’ Thrivaca Risk Analytics Platform provides the first financially-relevant Digital Risk Profile for the enterprise, underwriters and brokers. Using a patented algorithm developed in collaboration with leading universities, the DoD and federal regulators, Thrivaca consolidates industry historical analysis, your latest analyses and assessments, proprietary vulnerability scans, audit data and actuarial mathematics to produce a complete and detailed valuation of enterprise-wide digital risk, and the top sources of current carrying cost.

 182. Parties can be challenging to put together. Especially during the Halloween season. So how can you make the perfect party no matter the season or your theme?

 183. where can you buy real viagra online
  generic viagra viaonlinebuy.us viagra for sale
  erections with viagra only when defecating

 184. Everyone loves what you guys are usually up too. Such clever work and reporting! Keep up the good works guys I’ve added you guys to our blogroll.

 185. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 186. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 187. 바카라사이트 우리카지노 는 최초로 온라인 카지노사이트 를 운영했으며 다양한 더킹카지노 게임 이 가능한 시스템을 도입하여 메이저카지노사이트 를 이용하실수 있습니다. 카지노시티 에서 우리카지노 쿠폰 받고 편안하게 즐기시길 바랍니다.

 188. I will immediately grasp your rss as I can’t in finding your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand so that I could subscribe. Thanks.

 189. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 190. thank, I thoroughly enjoyed scaning your article. I really appreciate your wonderful knowledge and the time you put into educating the rest of us.

 191. After study a handful of the blog posts with your internet site now, we truly like your technique for blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls look into my web page also and make me aware what you consider.

 192. how to get a script for viagra
  which signaling molecule is targetd by viagra?
  have there been more deaths with viagra then with the abortion pill

 193. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 194. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 195. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.