3,5 milioane de români muncesc afară, pentru țară

Emigrația română a ajuns la 3,5 milioane persoane, iar potrivit statisticilor aceștia au trimis în țară 3,79 miliarde euro, în 2017, față de 3,15 miliarde euro în 2016.

Potrivit Fundației Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie numărul românilor din străinătate a ajuns la 3,5 milioane, iar aceștia se află în principal în Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie.

„Analiza remitenţelor băneşti ale românilor din străinătate arată că unii au trimis bani în ţară pentru a începe activităţi de afaceri, iar acesta este un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive” a mai spus Isărescu.

„Anul acesta, la 1 ianuarie, cetăţenii României au ajuns la cel de-al 11-lea an de circulaţie neîngrădită în Uniunea Europeană şi la cel de-al 6-lea de încorporare nerestricţionată pe pieţele muncii ţărilor UE. Cu toţii ştim aceste lucruri pentru că migraţia face deja parte din viaţa noastră de zi cu zi fiind un fenomen social extrem de dezbătut. În mod paradoxal însă, atât în spaţiul public cât şi în cel academic, întrebările pe care ni le punem în legătură cu migraţia românească par să rămână aceleaşi. Prin urmare ne interesează cine, câţi, unde, cum, de ce, în variante mai mult sau mai puţin sofisticate….Deci câţi români se află în afara graniţelor ţării? Estimările legate de numărul de români din străinătate se plasează undeva în jurul cifrei de 3,5 milioane de români. Europa, fără discuţie, strânge cea mai mare parte a lor. Ţări precum Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie sunt principalele spaţii de destinaţie ale migranţilor români”, a declarat Cristina Dobre, preşedintele Fundaţiei Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie (FLAME), la conferinţa ”Migraţia şi antreprenoriatul – o valoare semnificativă”

Cercetările sociologice realizate în 2017 de către Fundaţie în rândul comunităţilor româneşti din Spania arătau că 21,8% dintre aceştia au declarat că doresc să emigreze în viitor în Marea Britanie, 12,7% în Germania şi 10% în Austria. Deci nu vor să se întoarcă acasă

Analiza datelor migraţiei arată ca în anii precedenţi cea mai mare parte din economii se duceau către achiziţiile de case, dar în ultimii doi ani se constată o tendinţă de economisire.

Și guvernatorul BNR remarca această tendință. „Analiza remitenţelor băneşti ale românilor din străinătate arată că unii au trimis bani în ţară pentru a începe activităţi de afaceri, iar acesta este un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive” a apreciat Isărescu.

Se observă că dacă inițial au fost trimiși bani pentru a-și susține familiile rămase acasă, în prezent se observă că remiterile sunt pentru mici investiții. „Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie, din aspiraţie”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-o o conferință.

Articolul precedentSimona Halep și brandul de țară
Articolul următorMitroi: Accesul la creditele cu dobândă 0% nu trebuie îngrădit de vârstă

Comments are closed.