Trump anunță noi tarife vamale pentru China și trimite Wall-Street-ul în zona roșie

Bursele americane au scăzut, vineri, după ce președintele Donald Trump a declarat că SUA este gata să introducă tarife vamale pentru bunurile chinezești în valoare suplimentară de 267 de miliarde de dolari.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 150 de puncte, în timp ce S&P500 a scăzut cu 0,3%. Nasdaq Composite, de asemenea, se situa în teritoru negativ, însă cu o scădere ceva mai mică, de doar 0,1%.

Trump, aflat la bordul Air Force One, a declarat că noile tarife adiționale sunt pregătite și ca pot fi implementate oricând va dori. Remarcile lui vin după trecerea perioadei de dezbateri publice cu privire la tarifele de 200 de miliarde de dolari pentru alt set de produse chinezești, care a expirat noaptea trecută.

Grafic burse americane, sursa: cnbc.com 

Scăderile vin și în urma faptului că Wall Street Journal a declarat, citând oficiali ai Statelor Unite, că posibilitatea ca SUA și China să ajungă la o înțelegere comercială începe să se estompeze, deoarece administrația Trump încearcă să reînnoiască Acordul de liber schimb din America de Nord (NAFTA). Între timp, Bloomberg News raportează că SUA și Canada probabil vor încheia săptămâna fără să cadă la pace pentru acel acord comercial.

„Există o mulțime de incertitudini în piață în prezent „, a declarat Komal Sri-Kumar, președintele Sri-Kumar Global Strategies, citat de CNBC. SUA au fost, într-o mare măsură, rezistente, dar „există nori puternici de furtună care încep să se adune.”

Trump a mai declarat că SUA vor începe negocierile comerciale cu Japonia, menționând: „Dacă nu reușim să facem o înțelegere cu Japonia, Japonia își va da ulterior seama de importanța acestui aspect”.

Tensiunile din sfera comerțului internațional, combinate cu o criză în piețele emergente, au pus presiune pe cotațiile acțiunilor în această săptămână, indicii S&P 500 și Nasdaq îndepărtându-se de la maximele record înregistrate recent.

Articolul precedentANSVSA a aplicat amenzi de 458.160 de lei, în urma controalelor preventive PPA
Articolul următorAlro convoacă acționarii să modifice actul constitutiv al societății

Comments are closed.