În domeniul autoturismelor, România merge în sens contrar tendinței europene. La noi se înregistrează cea mai mare creștere a vânzărilor de mașini echipate cu motoare diesel, în timp ce la nivelul Europei se constată o reorientare spre motoarele clasice, cu aprindere prin scânteie.
Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) arată că ponderea autoturismelor care consumă benzină a ajuns la 57% din totalul înmatriculărilor din trimestrul al doilea din Europa, ceea ce demonstrează că epoca motoarelor diesel apune și pe bătrânul continent.
Automobilele propulsate de motoare diesel au ajuns să mai reprezinte doar 36,5% din piața europeană, tendința fiind de scădere în continuare. Autovehiculele cu propulsie mixtă (hibridă), 100% electrice sau alimentate cu GPL au ajuns să conteze cu 7% din totalul vânzărilor.
Statele care se află în topul înmatriculărilor de automobile diesel sunt Germania, Italia și Marea Britanie, însă tot în aceste state se constată și cea mai mare diminuare procentuală din total vânzări, de la 30% în Marea Britanie, la 20% în Germania. La polul opus se situează România, unde înmatriculările din trimestrul II de mașini echipate cu motoare diesel au urcat cu 5,5%, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut. De altfel, România, Bulgaria și Estonia sunt singurele țări ale UE cu creștere la acest capitol.
Vehiculele cu propulsie alternativă, care cuprind atât vehiculele electrice, cât și pe cele hibrid, sau alimentate cu GPL, gaz natural și bioetanol, au avut o creștere de 44,3% în trimestrul al doilea, însă creșterea a fost generată de avansul de 49,2% al mașinilor hibrid și de 45,5% al vehiculelor electrice. În valori absolute, piața nu este foarte mare, deocamdată, fiind înmatriculate 291.699 mașini hibride, de la începutul anului, cu 37% mai multe, 77.304 hibride plug-in (+50%), și 65.713 electrice (+40%).
Creștere de peste 50%, pe fondul discounturilor generate de testele WLTP, în timp ce vânzările Tesla s-au prăbușit La acest capitol, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri din Europa, cu precizarea că, în continuare, înmatriculările din România cuprind la grămadă atât mașinile PEHV (plug-in hibrid), cât și pe cele electrice complet.
Avem o creștere de 87,6% la hibride, cu 1.533 exemplare, și 297 de vehicule electrice, o creștere foarte mare față de cele 23 de anul trecut. Franța este cea mai mare piață de vehicule electrice propulsate exclusiv de baterie (13.563 unități), vânzările de aici fiind influențate de prezența pe piață a două mărci, Renault și Nissan, cu două modele de succes, Zoe și Leaf. Dacă adunăm și modelele plug-in hibrid, cea mai mare piață a fost în acest an Marea Britanie, cu peste 23.000 de autoturisme înmatriculate în primele 6 luni, urmată de Germania și Franța. Este interesant faptul că pe piața din Franța nu au succes hibridele plug-in (doar 4.901 unități).
Comments are closed.