România, codașa UE la TVA, cu pierderi de 6 mld. euro anual

România se menține pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gradul de colectare a taxei pe valoarea adăugată (TVA), iar deficitul de încasare crește de la an la an.

Neîncasarea TVA a generat o pierdere de 6,13 miliarde euro în anul 2016 pentru bugetul României, conform celui mai recent studiu asupra colectării taxei pe valoare adăugată (TVA), lansat de Comisia Europeană,.

La nivelul UE, valoarea pierderilor de TVA s-a ridicat la 147,1 miliarde euro, ceea ce reprezintă un deficit de încasare a TVA de 12,3%.

Toate cele 6 state din Europa Centrală și de Est (ECE), respectiv Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Estonia și Slovacia, s-au confruntat, în continuare, cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variază între 7% în Estonia și 35,88% în România. În celelalte state ECE, nivelul deficitului de TVA a fost 13,33 în Ungaria, 14,19% în Republica Cehă, 20,80% în Polonia și 25,68% în Slovacia.

Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap), înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate și suma colectată efectiv.

În anul 2016, România s-a situat din nou pe ultimul loc în privința gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE cu un deficit de încasare a TVA de 35,88%.

Deficit în creștere

Îngrijorător este că deficitul de încasare a taxei pe valoare adăugată a crescut în 2016 față de nivelul înregistrat în 2015 în România, în timp ce majoritatea statelor membre au înregistrat scăderi ale acestui indicator. Cea mai bună performanță a fost înregistrată de vecinii bulgari.

Potrivit studiului CE, deși cota standard de TVA a fost redusă în România în anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea în materie de TVA a crescut, contribuind în mod negativ la deficitul de încasare a TVA.

În ultimii ani, unele țări UE au introdus diverse programe de reformă și modernizare a administrațiilor fiscale, cum ar fi analiza tranzacțiilor în timp real, facturarea electronică obligatorie sau protocolul SAF-T, care au condus la sporirea gradului colectării TVA.

„La nivelul întregii Uniuni Europene sunt 6 țări (România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța) care au înregistrat în anul 2016 un decalaj de încasare a TVA mai mare decât în anul 2015”, a declarat Daniel Anghel, Partener, liderul Departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România.

„România este singura din regiunea Europei Centrale și de Est, cu excepția țărilor Baltice, în această situație, de aceea considerăm că este foarte important ca țara noastră să urmeze buna practică a altor state în ceea ce privește informatizarea interacțiunii cu contribuabilii”, a mai spus Anghel.

El crede că opțiunea ANAF pentru implementarea unor metode moderne de colectare a TVA, cu ajutorul tehnologiilor IT, „ar crea premisele unei normalități și ale unei evoluții ascendente a gradului de colectare” nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung.

Articolul precedentPregătiți-vă de ce este mai rău: Creditele se vor scumpi, deși dobânzile nu acoperă inflația
Articolul următorIndicii ROBOR la trei și șase luni, bătuți în cuie de BNR

Comments are closed.