Pericol: Creșterea economică, subminată de saltul deficitului comercial

Primul trimestru a adus o majorare cu 4,2% a produsului intern brut (PIB), dar și o adâncire a diferenței dintre importuri și exporturi.

România a înregistrat, în primele trei luni din 2018, un deficit al balanței comerciale de 2,8 miliarde de euro, în creștere de la 2,3 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.

În schimburile intra-UE (în interiorul Uniunii Europene), între aceleași interval de timp comparate, deficitul comercial al României a urcat de la 1,7 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro, potrivit unui comunicat publicat vineri de Eurostat.

În ce privește schimburile extra-UE, deficitul a scăzut de la 1 miliard la 600 milioane de euro.

Exporturile au totalizat, în perioada ianuarie-martie a acestui an, 16,9 miliarde de euro, în creștere cu 9% față de primele trei luni din 2017. Exporturile intra-UE au urcat cu 11%, până la 13 miliarde de euro, iar cele extra-UE cu 5%,până la 3,9 miliarde de euro.

Importurile totale au crescut mai puternic, cu 11%, până la 19,7 miliarde de euro, cele intra-UE înregistrând un salt de 10%, la 14,8 miliarde de euro, iar cele extra-UE de 14%, până la 4,9 miliarde de euro.

Uniunea Europeană şi-a extins legăturile comerciale cu toţi partenerii săi comerciali principali în primele trei luni din acest an, exporturile spre SUA şi China înregistrând un avans de 2,2% şi, respectiv, 0,6%, în timp ce importurile au scăzut cu 5,2% şi, respectiv, au crescut cu 3,1%, comentează Reuters, potrivit Agerpres.

De asemenea, exporturile UE spre Turcia şi Japonia au crescut cu 13,8% şi, respectiv, cu 15,2%, în timp ce importurile au crescut cu 6,8% şi, respectiv, au scăzut cu 1,7%.

În primele trei luni din acest an, UE a înregistrat un deficit al balanţei comerciale de 6,1 miliarde de euro, faţă de un deficit de 9,1 miliarde de euro în perioada ianuarie – martie 2017, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 49,4 miliarde de euro, de la un plus de 42,9 miliarde de euro.

Articolul precedentLegea s-a schimbat. Ce faci dacă pierzi cartea de identitate a mașinii
Articolul următorGuvernul fugărește hoții de lemne cu aplicația mobilă. Iată ce mult se fură

Comments are closed.