MT: Dacă nu scumpim rovinietele la transportul de marfă, riscăm infrigement-ul

Ministerul Transporturilor propune un proiect de act normativ care prevede scumpirea rovinietei la unele vehicule de transport marfă.

„Măsura se adresează doar transportatorilor rutieri de mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și trebuie aplicată pentru a respecta Directiva europeană 1999/62/CE. Aceasta trebuia transpusă în legislația națională încă de la 1 martie 2014”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Transporturilor (MT).

„Termenul nu mai poate fi amânat pentru că există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României”, menționează documentul citat.

Normativele europene prevăd că tariful zilnic, fix și unic, pentru toate categoriile de vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, este de 12 euro. Odată cu transpunerea tarifului zilnic s-au recalculat tarifele cu valabilitate pentru perioade de 7 zile, 30 zile, 90 zile și 12 luni, astfel încât să fie respectate proporțiile prevăzute în Directivă.

Transpunerea acestor normative nu modifică tarifele pentru  categoriile de vehicule, A, B, G și H.

Prin proiectul propus de MT, tariful anual pentru categoria F de vehicule de transport marfă va rămâne la valoarea de 1.210 euro.

Conform actului normative, va fi menținut și tariful anual  pentru categoria E de vehicule, care rămâne la suma de 720 euro.

În urma recalculării, tariful anual pentru categoria C de vehicule va ajunge la 600 euro, mai mare cu 280 euro, față de tariful actual.

Pentru tariful anual de la categoria de vehicule D, s-a calculat o valoare de 660 de euro, care reprezintă medie între tarifele adiacente, de la categoria C si categoria E. Rezultă astfel o creștere a acestui tarif anual cu 100 de euro.

Bulgaria a actualizat aceste tarife (12 euro/zi) de la 1 ianuarie 2018.

„În concordanță cu actualizarea tarifelor se propune în proiectul de act normativ și actualizarea cuantumului amenzilor contravenționale pentru lipsa rovinietei valabile”, informează comunicatul MT.

„Valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat, pentru toate categoriile de vehicule, ca fiind de două ori tariful anual pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual pentru amenda maximă. Se menține posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului verbal de contravenție”, mai spun oficialii ministerului.

Proiectul este în dezbatere publică până la data de 1 septembrie.

Citiți și: Atenție transportatori de marfă! MT pregătește triplarea prețului la roviniete

Articolul precedentTurismul anunță un 2018 record: Afaceri de peste 15 mld. lei
Articolul următorCreștere cu 5% a companiilor cu afaceri de peste un milion de euro intrate în insolvență

Comments are closed.