Inflația umflă cifrele INS despre comerț. Aparent românii nu se mai dau jos din mașină și mănâncă mai mult

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în aprilie 2018 cu 6,7% faţă de luna aprilie din 2017, în vreme ce, la patru luni, acesta a crescut cu 6,5% an la an. Acest indicator este cel mai important în definirea consumului intern.

În acelaşi timp, evoluţia consumului de la o lună la alta a înregistrat în aprilie 2018 un avans de 5,4% serie brută, faţă de luna martie şi a crescut cu 1,7% pe datele ajustate, potrivit datelor comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Pe date brute, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut în aprilie cu 6,7% faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (11,2%), vânzările de produse nealimentare (+8,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,7%).

Datele ajustate indică pentru luna aprilie o creştere de 7,9% a volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (11,8%), vânzările de produse nealimentare (+9,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,5%).

În primele patru luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,5% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+7,6%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,7%).

Pe serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele patru luni ale anului cu 7,6% faţă de perioada similară a anului trecut pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+9,3%), a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,3%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,8%).

Articolul precedentTurismul a înregistrat creșteri în aprilie, românii au plecat în număr mai mare în străinătate
Articolul următorStatistică șchioapă. Avem cei mai fericiți comercianți din UE cu clienți săraci

Comments are closed.