Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, o ordonanță de urgență prin care acordă garanții de stat celor mai importante companii aeriene autohtone, TAROM și Blue Air.

Pentru compania deținută de Ministerul Transporturilor suma alocată a fost de 317 milioane de lei, aproximativ 65 de milioane de euro, în timp ce operatorul privat a primit 300 de milioane, aproximativ 62 de milioane de euro.

Garanțiile de stat vor fi folosite pentru obţinerea unor credite care să asigure nevoile de finanţare a operațiunilor și să compenseze, parțial, pierderile masive provocate de restrângere activității, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Schema de ajutor a fost inspirată din modelul altor state europene, a precizat purtătorului de cuvânt al Guvernului.

În cazul TAROM, cele 317 milioane de lei reprezintă puțin peste valoarea pierderilor estimate la 315 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020, aprobat la finalul lunii trecute. În paralel, compania de stat, care de 12 ani înregistrează pierderi uriașe, a demarat și un amplu proces de restructurare, planul fiind de a reduce 700 din cele 1.800 de posturi.

Blue Air, cel mai mare transportator aerian român, a declanșat, în urmă cu o lună, procedura de concordat preventiv, prin care o companie poate propune creditorilor un plan de redresare și plată a datoriilor, astfel încât să fie evitată insolvența. La finalul lunii iulie, compania a făcut un apel public către Guvern să urgenteze acordarea unor garanții.

 

Articolul precedentIonuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal: Nu cred că Guvernul se va încadra în ținta de deficit
Articolul următorConsiliul Fiscal: Guvernul e ceva mai realist, dar totuși optimist în evaluări