„Găurile negre” din Ministerul Transporturilor. Companiile feroviare și aeriene de stat, pierderi de peste 2 miliarde de lei

Cele mai mari companii de transport feroviar si aerian în care statul este acționar majoritar sunt și cele mai mari „găuri negre” din bugetul Ministerului Transporturilor. Datele oficiale transmise instituției tutelare indică pierderi totale de peste 2 miliarde de euro în anul care s-a încheiat, arată o analiză ziare.com.

În bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pentru 2020, CFR Călători a raporta o pierdere de 584,3 milioane de lei, ca diferență între veniturile de doua miliarde de lei si cheltuielile de aproape 2,6 miliarde.

Per total, cheltuielile cu salariile sunt de aproape patru ori mai mari decât cele pentru investiții: 970 de milioane de lei, comparativ cu 251 de milioane. Cei aproximativ 13.000 de angajați ai companiei feroviare de stat câștigă lunar, în medie, 6.000 de lei.

Și CFR SA, operatorul infrastructurii feroviare, raportează o pierdere de 392,6 milioane de lei.

O altă „gaură neagră” este METROREX S.A., administratorul metroului bucureștean. Pierderea pentru 2020 este estimată la 328 de milioane de lei.

La Metrorex, cheltuielile cu salariile sunt de 655 de milioane de lei, iar investițiile bugetate au fost de 832 de milioane de lei.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA, figurează cu o pierdere de 464 de milioane de lei, în condițiile în care cheltuielile cu salariile celor 1.620 de angajați depășesc veniturile totale.

Și operatorul aerian TAROM estimează o pierdere de 454 de milioane de lei și consemnează recordul de a fi pe minus pentru al 13-lea an consecutiv.

Articolul precedentDetaco Ltd., cel mai mare acționar Romprest, cere înlăturarea celor care se erijează în reprezentanții legali ai companiei de salubrizare
Articolul următorFlorin Cîțu vrea calendar ACCELERAT pentru buget. Ședință CRUCIALĂ a Guvernului