Economia Germaniei a înregistrat în al doilea trimestru al anului o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, a anunţat Oficiul federal de statistică Destatis. Practic, este cea mai mare scădere consemnată statistic din 1970, de când se publică astfel de analize.

Potrivit sursei citate, scăderea economiei germane este mult mai amplă decât cea din ​​timpul crizei economice din 2008/2009, când cea mai mare contracție intertrimestrială a fost de -4,7% , în T1 2009. Aceasta înseamnă că pandemia de COVID-19 a provocat primei economii europene cel mai grav declin înregistrat de la debutul publicării datelor statistice în 1970.

Pe de altă parte, Destatis atrage atenția că datele sunt sensibil mai bune decât estimările inițiale, care indicau o scădere de 10,1%. În trimestrul 2, cheltuielile de consum au scăzut cu 10,9%, investiţiile de capital cu 19,6%, iar exporturile cu 20,3%.

Lucrările de construcţii au scăzut și ele cu 4,2%. Singura creștere pozitivă a fost pe segmentul  consumului de stat, cu un plus de 1,5% față de trimestrul precedent, datorită programelor guvernamentale de sprijin și salvare a economiei.

Produsul intern brut, contracție majoră și pe analiza de la an la an 

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, PIB-ul Germaniei din trimestrul 2 a consemnat o scădere de 11,3%, un alt record negativ, potrivit datelor statistice. Pentru comparație, în perioada crizei financiare de la sfârșitul deceniului trecut, cea mai puternică scădere față de același trimestru al anului precedent a fost înregistrată în T2 din 2009, de -7,9%.

Pe de altă parte, suspendarea pragului de deficit bugetar a făcut ca acesta să crească la 51,6 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2020, ceea ce echivalează cu un deficit de 3,2% din PIB, potrivit criteriilor UE.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Germaniei a apreciat că economia ar urma să să intre într-o relansare rapidă şi generalizată pe perioada verii, însă revenirea completă ar putea fi influențată de apariția unui vaccin contra noului coronavirus.

 

Articolul precedentUnde s-au produs, în 2019, 100 de milioane de mașini
Articolul următorAnaliză Fitch privind majorarea pensiilor. Laude pentru Cîțu, avertisment pentru PSD