De la 1 ianuarie salariul minim va crește cu 150 lei si va ajunge la aproximativ 2050 lei (aproximativ 440 euro). În euro sună bine dar aceasta este suma bruta, iar netul va fi 1247 lei (265 euro).

O nouă crește a slariului minim care favorizează în principal veniturile bugetare se va aplica de la 1 ianuarie. 2019. Proiectul de hotărâre de guvern a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Munci dar asta echivalează cu adoptarea .„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019, reprezentând 12,251 lei/oră”, se arată în expunerea de motive.

Impactul neagativ al majorării salariului minim asupra PIB real este de 0,6 puncte procentuale.

În expunerea de motive se meționează  că salariul minim mărit „va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerea muncii la negru”. Impactul majorării salariului minim asupra PIB  va fi de 0,6 puncte procentuale.

Creșterea salariul minim brut, majorările salariale din sectorul public și ale pensiilor reprezintă principala rețetă de creștere a PIB aplicată de PSD de la preluarea guvernării alături de ALDE după alegerile din 2016. Stimularea consumului și scăderea tva și-au consumat însă efectul în 2018 ar creșterea prognozată a economiei a devenit nerealizabil. România este singura țară europeană care a înregistrat o modificare

 

Articolul precedentGaura din buget s-a adâncit. Deficit de 14,6 miliarde lei, la opt luni
Articolul următorDeficitul bugetar a explodat: 1,45% din PIB-ul la opt luni

Comments are closed.