„Din cauza secetei, producţia de cereale de anul acesta a fost diminuată undeva între 35% şi 40%. (…) vă spun, în acest moment, că grâul de panificaţie va fi suficient. Anul acesta s-au produs peste 5,5 milioane tone, iar consumul uman de grâu panificabil este în România de maximum 2,2 milioane tone. Mai sunt cam vreo 550.000 de tone de grâu seminţe, care îl avem şi este pus deoparte, cam 400.000 de tone de grâu industrial, pentru industria alcoolului, şi cam 400.000 de tone de grâu furajer. Deci, cam 2 – 2,5 milioane de tone vor fi disponibile şi pentru export”, a declarat Oros.
Potrivit ministrului Agriculturii, fermierii afectați de secetă ar urma să primească, din prima decadă a lunii septembrie, când se va acorda minimum 85% din sume, urmând ca la rectificarea din octombrie să fie plătită diferența.
România are 6-a cea mai mare suprafață agricolă din UE dintre țările UE și este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb, dar are și una dintre cele mai ineficiente agriculturii, din cauza lipsei investițiilor și a infrastructurii de irigații.