O noutate importantă de la ANAF: eliberarea cazierului fiscal se poate face online, prin intermediului Spațiului Privat Virtual.

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunța că serviciul electronic Spațiul Privat Virtual oferă contribuabililor înrolați posibilitatea de a solicita și de a primi online cazierul fiscal.

Conform unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), solicitarea se transmite prin intermediul Secțiunii „Solicitari / Eliberare documente/ Certificat de cazier fiscal”, prin selectarea CIF/CNP-ului pentru care se dorește eliberarea certificatului și menționarea motivului solicitării. Cazierul fiscal se va regăsi în Secțiunea „Mesaje”.

„Reamintim contribuabililor că serviciul Spațiul Privat Virtual este ușor de accesat, gratuit și disponibil 24 de ore din 24, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice sau entităților fără personalitate juridică”, precizează ANAF.

Acest serviciu online permite obținerea informațiilor fiscale privind situația fiscală, depunerea electronică a declarațiilor fiscale și primirea electronică a documentelor și a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spațiul Privat Virtual au aceeași putere juridică, asemenea celor comunicate prin poștă sau la ghișeu.

Instrucțiunile privind înrolarea în SPV sunt disponibile aici

Când ai nevoie de un certificat fiscal

Persoanele fizice au nevoie de eliberarea unui certificat fiscal când vor să vândă un autorism, la înființarea unei societăți comerciale sau la autorizarea desfășurării unei activități independente.

Certificatul de cazier fiscal este valabil timp de 30 de zile de la data eliberarii lui pentru persoanele juridice și 90 de zile, pentru persoanele fizice, și numai in scopul pentru care a fost eliberat.

Cazierul fiscal reprezintă modalitatea prin care ANAF ține evidența și verifică respectarea normelor fiscale, contabile și financiare. Acesta vizează contribuabilii, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice ori entități care nu au respectat legile fiscale, contabile, vamale sau financiare și are rolul de a preveni și de a combate evaziunea fiscală.

Articolul precedentVicepreședintele ASF spune că vrea să aducă piața de capital pe telefon
Articolul următorSorin Dimitriu, condamnat definitiv cu suspendare la 2 ani și 8 luni de închisoare