Încrederea consumatorilor în economia Statelor Unite a atins un maxim al ultimilor 18 ani în august, ca urmare a faptului că gospodăriile au rămas optimiste referitor la dinamica pieței forței de muncă, indicând posibile cheltuieli de consum care vor putea contribui la susținerea creșterii economice până la finele anului.
Cu toate acestea, perspectivele economice optimiste au fost diminuate, într-o oarecare măsură, de alte date macroeconomice publicate marți, care au arătat că deficitul comercial al SUA s-a lărgit brusc în iulie, pe măsură ce exporturile de produse agricole s-au diminuat, indicând faptul că activitatea comercială ar putea fi un impuls de creștere pentru cel de-al treilea trimestru al anului, conform unui sondaj citat de Reuters.
Creșterea încrederii în această lună sugerează că majoritatea consumatorilor nu sunt îngrijorați cu privire la politica comercială protecționistă implementată de către administrația Trump, care a condus la o escaladare a unor tensiuni pe parte de relații comerciale între Statele Unite și China, precum și cu Uniunea Europeană, Canada și Mexic.
Economiștii au avertizat deja că taxele pentru importuri vor pune presiune pe creșterea prețurilor pentru cetățenii americani obișnuiți, precum și faptul că vor face ca multe materii prime să fie mai costisitoare pentru o parte dintre producătorii americani. Au existat rapoarte ale unor companii, fie în ideea ca trimit deja o parte dintre angajați în șomaj, fie că vor plănui sa facă asta în urma creșterii tarifelor la importurile de materii prime.
„Acest lucru sugerează un anumit scepticism în legătură cu schimburile comerciale, apariția inflației sau orice altceva care ar putea determina ca economia să iasă de pe făgaș”, a declarat Jim Baird, șef de investiții la Plante Moran Financial Advisors din Kalamazoo, Michigan. „Însă, până în prezent, consumatorii au rămas pozitivi, ceea ce este de bine din punctul de vedere al coșului de consum al gospodăriilor pentru lunile următoare”, a completat Baird.
Indicele de încredere a consumatorilor a crescut cu 5,5 puncte, până la 133,4 de puncte în această lună, cel mai ridicata nivel înregistrat din octombrie 2000. Evaluarea consumatorilor privind condițiile actuale de afaceri și condițiile prezente în piața forței de muncă s-au îmbunătățit, în continuare, în luna august.
Conform aceluiași sondaj, consumatorii au declarat că plănuiau să cumpere o casă sau alte articole de valoare mare în lunile următoare.
Rezultatele sondajului, realizat de către Conference Board, vin în contrast puternic cu un alt sondaj, al Universității din Michigan, care arată că sentimentul consumatorilor a scăzut la un nivel minim al ultimelor 11 luni la începutul lunii august, ca urmare a faptului că gospodăriile au devenit îngrijorate de creșterea inflației care va anihila cea mai mare parte a creșterilor modeste ale salariilor și erodând astfel puterea de cumpărare.
Comments are closed.