După aproape o lună de inactivitate pe piața interbancară, BNR a intervenit luni și a efectuat o injecție masivă de lichiditate, cea mai mare din ultimii șase ani, de 16,65 miliarde lei printr-o operațiune repo.

Analiști se așteptau la o asemenea măsură cererea de cash fiind mare și obligând băncile să se împrumute între ele la dobânzi din ce în ce mai mari.

BNR nu mai intervenise în piață din data de 1 octombrie, când a acordat 9,7 miliarde lei, cu scadența pe 8 octombrie, la dobânda de 2,5%, dobânda de politică monetară.

Luna octombrie este atipică, deoarece este o lună de vârf în ceea ce privește obligativitatea companiilor de a-și achita taxele și impozitele către stat. În plus băncile sunt obligate și ele ca la sfârșitul lunii să-și constituie rezervele minime obligatorii. Iar la început de trimestru, așa cum este cazul lunii octombrie, fenomenul lipsei de lichidități se accentuează.

În plus, statul, prin Ministerul Finanțelor atrage bani din piață prin intermediul vânzării de titluri de stat. Doar luni, statul s-a împrumutat cu 768 de milioane lei, printr-o emisiune de obligațiuni, scadente în martie 2022, la dobânda medie de 4,62% și valoarea cuponului de 3,4% pe an.

Astfel, Banca Centrală a fost nevoită să intervină pentru a opri creșterea accelerată a indicelui ROBOR. Astfel se explică micșorarea ROBOR la 3 luni la 3,34%, față de 3,38% cât era consemnat vineri. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a înregistrat luni un nivel mai redus, de 3,53%, faţă de cel de 3,58% de vineri. Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât luni la 3,60%, de la 3,63% vineri.

Operațiunea repo este o tranzacție reversibilă, prin care BNR oferă băncilor împrumuturi pe termen scurt, de șapte zile, la dobânda de politică monetară (2,5% în prezent) contra titluri de stat, pe care băncile se obligă să le răscumpere la scadență.

Repercusiuni asupra cursului de schimb leu-euro nu au fost, acesta rămânând practic neschimbat, la 4,6628 lei/euro, de la 4,6630 lei, comunicat vineri de BNR. Dolarul , care este cotat de BNR prin intermediul cursului euro/dolar, a scăzut luni cu 0,41%, față de vineri, până la 4,0898 lei/dolar.

 

Articolul precedent”După factura salariilor vs venituri fiscale, România este în urma Bulgariei”- Ionuț Dumitru
Articolul următor”Alesul” rămâne un mister. Conducerea ASF va intra în ilegalitate prin decalarea datei de depunere a candidaturilor

Comments are closed.