Prețul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare vineri, a ajuns la o medie 375 de lei pe MWh, în scădere cu 26% faţă de preţul energiei cu livrare joi, când s-a înregistrat recordul istoric de 507 lei pe MWh, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier OPCOM şi analizate de AGERPRES.
Preţul maxim orar este de 505 lei pe MWh, faţă de nivelul maxim de 650 de lei pe MWh, înregistrat pentru cel cu livrare joi.
În regiune, România rămâne ţara cu preţurile cele mai mari, alături de Ungaria (80,20 euro pe MWh). În Slovacia, preţul este de 65,86 euro pe MWh, iar în Cehia, de 63,66 euro pe MWh. România este cuplată la nivel de piaţă spot cu aceste trei ţări.
De regulă, preţul pe piaţa spot scade odată cu creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, care este cea mai ieftină, dar și cu scăderea consumului, pe fondul încălzirii vremii.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi mai multe avertizări cod galben de intensificări ale vântului, valabile pentru această după-amiază în vestul şi nordul ţării.
Totodată, debitele Dunării şi ale râurilor sunt în creştere, ceea ce va determina o majorare a producţiei Hidroelectrica.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării va creşte în următoarele zile, până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 metri cubi pe secundă.
În ceea ce priveşte râurile interioare, debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuală lunare.
Joi, la ora 13:30, consumul de energiei al ţării era de 8.619 MW, producţia, de 7.229 MW, iar importurile – 1.390 MW.