Impunerea așa-numitei „taxe pe lăcomie” pare să se întoarcă rapid împotriva Guvernului. Un semnal serios este faptul că Ministerul Finanțelor a obținut, joi, pentru prima dată în ultimii ani, un împrumut cu o dobândă medie de peste 5,1%, potrivit datelor oficiale comunicate de Banca Națională (BNR).

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, joi, 389,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 121 de luni, la un randament mediu de 5,11% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României.

Cea de-a doua licitație programată joi, pentru certificate de trezorerie cu discount, a fost un eșec. Ministerul Finanțelor Publice a încercat să împrumute de la bănci 500 de milioane lei, însă a respins toate ofertele de la bănci, care însumau 209,1 milioane lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute de la băncile comerciale, în luna ianuarie, 3,26 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se pot adăuga 360 de milioane de lei din sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Potrivit capital.ro, dacă băncile vor continua în acelaşi ritm, iar statul nu găsește finanţări mai ieftine pe pieţe internaţionale sau direct de la populaţie, este posibil ca politica de creşteri salariale în sistemul de stat să nu mai poată fi susținută, notează capital.ro.

 

Articolul precedentPrețul energie, maxim istoric joi, scădere semnificativă vineri
Articolul următorSituaţie fără precedent la Davos. Liderii planetei, mesaj neaşteptat