PSD a votat luni în CEx remanierea guvernamentală de care se discuta de luni de zile. Performanța PSD-ALDE este remarcabilă: în 18 luni a schimbat trei guverne și a remaniat în total 63 de miniștri. La unele ministere, precum Transporturile s-au perindat patru miniștri, toți membri PSD.
Ședința conducerii PSD (CEX) a votat după mai multe ore de discuții schimbarea lui Paul Stănescu de la ministerul Dezvoltării și din funcția de vicepremier, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. În locul lui ar urma să fie numit Ilan Laufer, fost ministru pentru IMM-uri în guvernul Tudose. Potrivit unor surse, ar fi fost doar șase voturi în favoarea lui Stănescu din cele peste 60 din CEX.
Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării a fost ultimul remaniat, locul lui fiind luat de Ilan Laufer, fost ministrul pentru IMM-uri din guvernul Tudose. Stănescu a refuzat să plece de bunăvoie așa că s-a ajuns la vot, unde a obținut doar 5 voturi din cei 60 de membri ai CEx-ului.
Paul Stănescu este ultimul semnatar al celebrei scrisori prin care se cerea plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD care este alungat din Guvern și probabil că urmează să fie eliminat și din partid.
Dezvoltarea este considerat un portofoliu cheie pentru relația cu baronii locali. Stănescu a intrat în conflict deschis cu Liviu Dragnea după semnarea scrisorii în care i-a cerut, alături de Adrian Țuțuianu și Gabriela Firea, să facă un pas înapoi de la conducerea PSD.
Una dintre surprize, Tudorel Toader, rămâne ministrul Justiției cu toate că foarte multe voci din conducerea social-democraților îl dădeau ca și plecat din Executiv.
Cum arată remanierea Guvernului după votul din CEx:
Ilan Laufer – la Ministerul Dezvoltării și vicepremier, în locul lui Paul Stănescu
Lia Olguța Vasilescu– la Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova.
Marius Budăi – la Ministerul Muncii, în locul Liei Olguței Vasilescu
Gabriel Leș – la Ministerul Apărării, în locul lui Mihai Fifor, care a demisionat
Niculae Bădălău– Ministerul Economiei, în locul lui Dănuț Andrușcă
Alexandru Petrescu– la Ministerul Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru
Daniel Breaz – la Ministerul Culturii, în locul lui George Ivașcu
Bogdan Matei – la Ministerul Tineretului și Sportului, în locul Ioanei Bran
La ministerele economice apar următoarele schimbări:
Cine este Ilan Laufer:
La unul dintre cele mai importante ministere, cel al Dezvoltării, placa turnantă prin care sunt repartizați banii de la buget către baronii locali este numit Ilan Laufer, fost ministru pentru IMM-uri în Guvernul Tudose.
Ilan Laufer şi-a început cariera în anul 2002 la una dintre cele mai mari agenţii imobiliare din România, CBRE, care pe atunci funcţiona sub numele de Eurisko. În scurt timp, el a fost numit Senior Broker şi imediat în anul 2004 acceptă funcţia de Development Manager în cadrul companiei Time-Out, un cunoscut brand de haine din Cehia, în cadrul căreia dezvoltă o reţea de 15 magazine pe teritoriul Romaniei, scrie Capital.
În 2005 semnează cu americanii de la NCH (unul dintre cele mai active fonduri de investiţie din România) şi acceptă funcţia de Sale Manager pentru lanţul de centre comerciale Winmarkt, unde sub comanda sa se realizează cel mai important proiect al companiei din România – Grand Center Ploieşti, un centru comercial de 40.000 mp.
La începutul anului 2007, Ilan Laufer pune bazele propriei companii – Retail Group. În 2012, Ilan Laufer este numit vicepreşedinte al Holdingului Elita 5, grup condus de Alexandru Pincevschii, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova.
Laufer este pasionat de motociclism. El participă la crosurile MotoGP şi are două motociclete: un Suzuki GSXR 1000 şi un Yamaha FZ6 R.
Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, care trece la Transporturi, nu este un personaj nou, ci o supraviețuitoare a guvernării PSD-ALDE, scăpând până acum de toate remanierile.
Marius Budăi, a fost numit titular la Ministerul Muncii.
El a terminat facultatea la 36 de ani, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților. El este absolvent al Universității Spiru Haret. PSD l-a propulsat în Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, al cărei președinte a devenit.
În luna august 2018, după reprimarea violentă de către jandarmii lui Carmen Dan a manifestației de protest a Diapsorei din Piața Victoriei, Deputatul PSD, Marius Budăi, a elaborat o teorie a conspirației conform căreia se urmărește înlăturarea PSD-ALDE de la guvernare printr-o conspirație a serviciilor secrete occidentale.
El a scris în 14 august pe contul său de Facebook că unul dintre motivele presupusului ”atac enorm împotriva României” ar fi ”gestionarea și direcționarea bugetului UE către zone prestabilite (ÎN NICIUN CAZ ROMÂNIA)”.
Scenariul conspiraționist propus de Budăi (46 de ani) în cinci pași mai presupune și ”instaurarea unui guvern de coloratură tehnocrat în perspectiva preluării Președinției Consiliului UE”, precum și ”sădirea în percepția mass-media internațională a unei țări neguvernabile”.
Niculae Bădălău numit la Ministerul Muncii
Senatorul PSD Niculae Bădălău, președintele filialei Giurgiu, a fost filmat, tot în luna august, la un botez dansând pe o manea cu versurile „Să vină Diaspora, că noi ne p***m pe ea”. Acesta nu precizează când a avut loc întâmplarea.
PSD se pi** pe toți oamenii cinstiți.
Imaginile cu Niculae Bădălău, unul dintre cei mai importanți baroni din PSD, cântând de zor: „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea” demonstrează încă o dată ura pe care hoții o au față de toți oamenii cinstiți, alungați din România tocmai de acești penali. I-au bătut, i-au gazat în Piața Victoriei, au despărțit sute de mii de mame de copiii lor, iar acum țin să arate cât de mult îi disprețuiesc.Penalii României se adună la nunți, în cercuri mafiote, sfidează cetățenii prin opulență și ne transmit că ei sunt statul.Nu, nu voi sunteți România. România e a oamenilor cinstiți. Vom demonstra asta cu fiecare ocazie: la proteste, la vot, prin implicare politică.
Publicată de Adrian-Claudiu Prisnel pe Vineri, 31 August 2018
Senatorul Niculae Bădălău a fost condamnat, în 1988, când era inginer agronom la CAP Malu Spart, la un an de închisoare cu executare la locul de muncă, după ce a furat patru saci cu grâu. El a fost graţiat de Nicolae Ceauşescu, decizie prin care i-a fost şters şi cazierul.
În rechizitoriu, procurorul de caz a menţionat: „Profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de Receptie Malu Spart, a sustras 4 saci cu grâu pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru, vânzându-i acestuia cu suma de 1.200 lei”.
Bădălău mai este poreclit baronul-Ficățel din cauza dosarului penal în care este acuzat că a luat șpagă carne de pui pentru a o da mită în alegeri. El este acuzat, pe lângă trafic de influență, de faptul că ar fi protejat interesele unei firme implicată în evaziune fiscală prin demersuri făcute la nivelul conducerii ANAF. Ancheta a fost demarată în 2013.
Alexandru Petrescu, nominalizat pentru portofoliul Comunicațiilor, este în prezent directorul general al Poştei Române. A fost director al CFR Călători şi a activat în sectorul bancar în Marea Britanie.
În Guvernul Sorin Grindeanu, Alexandru Petrescu a fost ministru al Economiei şi ulterior ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Petrescu, fost vicepreşedinte PSD Diaspora, a fost numit director general al Poştei Române în iunie 2014, pe care a condus-o până când a fost numit ministru.
În mai 2015 a fost ales preşedinte al consiliului de administratie al CFR Călători, dar la sfârşitul anului a renunţat la funcţie.
Petrescu are dublă cetăţenie, română şi britanică.
Comments are closed.