O nouă etapă în războiul dintre noua conducere Metrorex și sindicatul companiei de transport, după ce managementul a cerut evacuarea tuturor spațiilor comerciale din incinta staţiilor. Conducerea a dat termen o săptămână, până în data de 2 aprilie. În replică, sindicatele au anunțat că solicitările nu pot fi puse în aplicare întrucât există un proces în derulare pe tema spațiilor comerciale.

În comunicatul oficial transmis presei, compania precizează că decizia a fost luată după ce analizele în teren au arătat că spaţiile comerciale din incinta stațiilor de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, mai ales în cazul unor intervenții de urgență.

„În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021. Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie. Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene”, se arată în comunicatul semnat de directorul general Ştefan Paraschiv.

În replică, liderul Sindicatului Liber de la Metrou, Ion Rădoi, a afirmat că solicitarea ar fi o intimidare. „Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București, Secția Comercială. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu se poate aplica ceea ce visează administrația. Nu au cum să evacueze. Doar n-o să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spații sunt construite de Sindomet”, a declarat Radoi pentru Club Feroviar.

 

Articolul precedentCriza din Canalul Suez continuă: stabilitatea comerţului global, amenințată
Articolul următorProgramul „Noua Casă” este din nou activ pentru populaţie