Magnatul serviciilor aeriene private, Dorin Ivascu, devenit cunoscut pentru modul obscur in care a preluat aeroportul Tuzla si cu care face concurenta aeroportului de stat Mihail Kogalniceanu de langa Constanta incearca inca o data sa faca punct vama pe aeroportul privat cu care sa scoata definitiv din joc aeroportul MK.

Pe ordinea de zi a guvernului se afla o HG privind aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat si a biroului vamal de frontiera pe Aeroportul Tuzla, controlat de Regional Air Services, firma detinuta de omul de afaceri, Dorin Ivascu.

De amintit ca mogulul Ivascu sta pe bara cu acest proiect din 2012, apoi a mai avut o tentativa in mandatul ministrului Carmen Dan (in 2018). Acum insa, in context de stare de urgenta, cand MAI conduce tara si cand toata vigilenta presei este indreptata spre pandemia cu coronavirus, Ivascu pare sa fi prins avionul norocos si a scos de la naftalina din nou proiectul.

De amintit ca firma de handling Romanian Airport Service (RAS) detine fara intrerupere monopolul pe serviciile de handling de pe Otopeni si alte aeroporturi mari din tara din 1989 incoace.

Legat de acest proiect, in ultimii ani, presa centrala a tinut sa sublinieze de fiecare data si risc de securitate nationala creat de transformarea aerodromului Tuzla in punct de frontiera dat fiind ca este amplasat in preajma bazei militare americane de la Mihail Kogalniceanu.

Dorin Ivaşcu şi-a început cariera în 1972 ca ghid turist la Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), fosta structura a statului care a funcţionat în perioada regimului comunist. În 1978 a început să lucreze ca economist la TAROM, urcând ulterior treptele ierarhice până la funcţia de director de sucursală TAROM în mai multe ţări: Marea Britanie, Libia sau ţări din America de Nord. Potrivit CV-ului personal, din 2006 este acţionar şi managing partener al Regional Air Services SRL – Aerodrom Tuzla. Potrivit unei anchete jurnalistice din 2014, Ivaşcu ar fi „rechin din transporturi“. „Regăsim un scenariu similar la aeroportul de stat Mihail Kogălniceanu (AIMK). Compania de stat se confruntă cu o situaţie financiară dezastruoasă favorabilă companiei private a lui Dorin Ivaşcu care, la doar 100 de km depărtare de acesta, face profit în defavoarea aeroportului de stat. RAS Tuzla a raportat pentru 2013 profit brut de peste 1 milion de lei, la o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei“, notează sursa citată.

„Ivaşcu acţionează de ani buni împotriva intereselor AIMK pentru a-şi creşte propriul business. De mai bine de doi ani, încearcă să obţină printr-o Hotârâre de Guvern statutul de aeroport internaţional pentru Tuzla şi să acceseze fonduri europene pentru modernizare. De asemenea, cu sprijinul Consiliilor Judeţene din Constanţa şi Tuzla şi a unei agenţii a statului – ARSVOM, a primit prin atribuire directă, fără licitaţie cum s-ar fi cuvenit conform legii, trei servicii de interes general. S-a asigurat că asediul exterior al aeroportului de stat este susţinut şi din interior. Astfel, din 2013, director general este Cristian Carsium Moldovanu, omul de casă al preşedintelui suspendat al CJ Constanţa şi un manager ostil intereselor de business ale aeroportului de stat, dacă ne uităm la contractele semnate şi la bilanţul primul an de mandat. Două exemple de anul acesta: contract de închiriere cu firma de transport cargo, Aviation Services CND şi cu firma de catering TD MACI Trading. A doua firmă duce, printr-unul dintre proprietari, direct la Dorin Ivaşcu şi la firma de handling a acestuia, Romanian Airport Services“, se mai arată în ancheta jurnalistică. Jurnaliştii de la epochtimes-romania scriu că „fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe şi director al TAROM de pe vremea comunismului, Dorin Ivaşcu, a reuşit, fără mare tam-tam, să strecoare pe ordinea de zi a Guvernului Ponta un proiect de lege privind deschiderea unui punct de frontieră privat la Tuzla, unde deţine şi un aeroport privat“.

„După ce a căzut regimul comunist, Dorin Ivaşcu a fondat LAR (Liniile Aeriene Române), prima companie aeriană privată din ţară care opera iniţial aeronavele lui Ceauşescu şi ale serviciilor de securitate din subordine. În 1998, a făcut un parteneriat cu Regional Air Services din Tanzania şi a preluat Aeroportul Tuzla de la Aviaţia Utilitară Română. Deşi aerodromul Tuzla are doar două piste înierbate şi pe deasupra este situat în mijlocul câmpului, conducerea companiei vrea certificarea acestuia ca Aeroport Internaţional de mărfuri şi pasageri, aici incluzând şi un punct de trecere a frontierei. Printr-o lege iniţiată în 2012, Ivaşcu, care fusese acuzat în scandalul „Ţigareta 2” din 1997 de trafic de armament către ţări africane, vrea să-şi deschidă punct vamal la doar 150 km distanţă de conflictul din Ucraina“, mai arată sursa citată. CV Dorin Ivaşcu 2008 – prezent – Membru al Consiliului Director al APG , Air Promotion Group – asociaţie internaţionala a reprezentanţilor comerciali ai companiilor aeriene ( GSA) cu sediul la Paris 2006 – prezent – Acţionar si Managing Partener al Regional Air Services srl – Aerodrom Tuzla 1999 – 2007 Preşedinte şi acţionar majoritar al societăţilor LAR- Tours , Regional Air Support şi Romanian Airport Services 2002 – prezent – Presedinte AROPA – Asociatia Romana a Operatorilor Privati din Aviatie 1998 – prezent – Administrator şi acţionar al Regional Air Suport – reprezentanta in Romania pentru 9 companii aeriene, centru de pregătire autorizat IATA 1997 – 1999 – Director General şi acţionar majoritar român al OGDEN – Romanian Aviation Services ( astăzi Menzies Aviation – Otopeni ) 1993 – 1996 – Director LARTOURS 1990 – 1996 – Director General al LAR – Liniile Aeriene Romane – prima companie aeriană independentă din Romania 1986 – 1990 – Sef Serviciu Relaţii Internaţionale – Departamentul Aviaţiei Civile – Romania 1988 – TAROM – Director pentru America de Nord cu sediul la New York 1985 – 1986 – Director Tarom UK cu sediul la Londra 1983 – 1985 – Director Tarom Asia de Sud Est cu sediul la Singapore 1981 – 1983 – Director Tarom Libia – cu sediul la Tripoli 1978 – 1988 – economist la Tarom – serv curse charter 1974 – 1978 – ghid internaţional in timpul vacantelor studenţeşti 1972 – 1973 – ghid BTT.

Articolul precedentANAF ia cu asalt specula cu materiale sanitare pentru Coronavirus
Articolul următorSchimbari majore la Continental de teama coronavirusului