România a importat în luna mai de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres. Creşterea spectaculoasă este efectul direct al celor 2 ordonanţe prin care s-a plafonat preţul gazelor pentru populaţie, dar a fost lăsat liber preţul gazelor pentru consum industrial. 

În luna mai, România a importat 1.185.490 MWh, faţă de 3.355 MWh în aceeaş8i lună din 2018, adică de 353 de ori mai mult, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.

Pe de altă parte, în luna mai, pe bursă, gazul de import a fost cu 12 lei/MWh mai ieftin decât cel din producţia internă.  după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

Explicaţia este că OUG 19/2019, din martie, a modificat OUG 14/2019, în sensul că a păstrat preţul fix doar pentru cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai. Acest lucru a dus la majorarea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, aceea ce a dus la o explozie a importurilor.

Articolul precedentFrancul elveţian, la cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani
Articolul următorFondator de afacere de familie, caut moștenitor