Cantități impresionante masă lemnoasă dispar în mod ilegal, deși autoritățile au o aplicație mobilă care a mai îmbunătățit lucrurile.
„Din analiza care s-a făcut anul trecut, din sesizările care au fost făcute de cetăţeni, a fost undeva la 10% într-adevăr transport ilegal de masă lemnoasă, aproximativ 400.000 de metri cubi anul trecut. Acesta a fost transportul de masă lemnoasă ilegală identificată, controlată, verificată de către cei care sunt abilităţi să facă această verificare”, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, citat de Mediafax.
„Cele 18 milioane de metri cubi de masă lemnoasă aprobată pe baza posibilităţii pentru a fi exploatată pe an în România se transportă pe drum. Că e o distanţă mai scurtă, că e o distanţă mai lungă, această cantitate se transportă pe drum şi atunci sigur sunt mii de autovehicule care transportă. Imaginaţi-vă că media este undeva la 22 de metri cubi cât se încarcă pe un autovehicul. Sigur că impactul pe care îl are cetăţeanul când vede lemnul care este transportat pe drum creează o anumită percepţie”, a mai spus Deneș.
El a precizat însă că ministerul dispune de o aplicație mobilă, denumită „Inspectorul Pădurii”, care atenuează nedoritul fenomen. Așadar, fără această invenție tehnologică, s-ar fi furat și mai mult.
„Noi, în cadrul ministerului, avem tot timpul grupuri de lucru, lucrăm împreună cu STS-ul pentru ca acest program care funcţionează şi prin care s-au diminuat foarte mult tăierile ilegale să facem în aşa fel încât să fie la nivel optim”, a afirmat Ioan Deneş.
Acesta a explicat şi cum funcţionează aplicaţia.
„Este foarte uşor, este un program care se poate accesa de către orice cetăţean şi poate să vadă că masa lemnoasă respectivă are documente, este înregistrată şi unde este înregistrată. Dacă nu este înregistrată, are formula de a suna la 112 şi cei de la 112 sunt obligaţi să facă verificarea urgentă a acelei sesizări care este făcută de către acel cetăţean”, a arătat ministrul Apelor și Pădurilor.
Comments are closed.