Franța, campioana revenirii economice după primul val al crizei COVID-19

 

Franța este țara cu cea mai puternică revenire economică post-Covid-19, datorită consumului casnic, arată un studiu american, citat de AFP. Menținerea tendinței ascendente depinde însă de lipsa unui al doilea val al pandemiei.

Firma de consultanță Boston Consulting Group a folosit un indice compus, cu valoarea de 100, cu ajutorul căruia a măsurat, în timp real, amploarea recuperării față de la un nivel pre-criză pentru nouă țări, inclusiv Franța, Germania, Statele Unite, Japonia și Brazilia.

Începând din 12 iulie, Franța și Germania au înregistrat un scor de 94, foarte aproape de nivelul de dinainte de criză, urmate de Italia (91) și Spania (90), iar Regatul Unit are un scor de 76.

Revenirea consumului a fost una dintre cauze, potrivit analiștilor După o cădere de 49 de puncte, acesta s-a revigorat cu 45 de puncte, comparativ cu o cădere de 32, urmată de o revenire de 27 în Germania.

Și sectorul auto francez și-a revenit cu 95%, cu circa 5 puncte peste media celorlalte țări europene analizate.

Autorii studiului atrag însă atenția că următoarele 2 luni sunt cruciale pentru evoluția economiilor europene. Scenariul optimist este că revirimentul va continua și va fi depășit nivelul de dinainte de criză. Scenariul pesimist este că, pe fondul  temerii legate de un al doilea val al pandemiei și de noi restricții, indicatorii economici vor scădea.

Un alt model este cel al economiei americane, care a scăzut doar până la 86, față de nivelul 100, dar nu există un indice de recuperare, iar consumul arată chiar semne îngrijorătoare de blocare. Și economia Japonia se află într-o stagnare completă.

 

Articolul precedentA fost aprobată finanţarea pentru Spitalul Regional Craiova
Articolul următorDe sămbătă intră în vigoare registrul electronic pentru zilieri și sezonieri