Guvernul se reunește de urgență luni seară pentru a face ultimele retușuri la Legea Bugetului, dar și pentru dezamorsarea situației din Valea Jiului. Miniștrii sunt convocați în ședință la ora 19:00 , la scurt timp după ce premierul Florin Cîțu va explica, în fața deputaților cum a fost construit bugetul.

Florin Cîțu merge în Parlament la solicitarea PSD, la „Ora premierului”, de la ora 17.00, pentru răspunsuri în fața aleșilor în legătură cu bugetul pe anul 2021. Tema dezbaterii propuse de social-democrați pentru această după-amiază fiind intitulată „Bugetul tăierilor: moartea economică a României”.

Pe agenda Guvernului stau ultimele modificări aduse proiectului bugetului pe anul 2021. În plus, este așteptată și adoptarea Hotărârii de Guvern elaborată de Ministerul Muncii pentru aplicarea OUG adoptate deja de Guvern pentru acordarea salariilor restante pentru minerii din Valea Jiului, de la Complexul Energetic Hunedoara.

Potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS, liberalii au stabilit să nu depună amendamente și, probabil, nici celelalte partide ale Coaliției nu vor depune, pentru a nu împovăra bugetul. Mai ales că PSD a anunțat deja că va depune amendamente la proiectul de buget elaborat de Guvern.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a coaliției guvernamentale s-a discutat luni calendarul posibil pentru dezbaterile privind bugetul.

În ședința Biroului Executiv al PNL s-a decis cu unanimitate de voturi să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali la proiectul de buget, tocmai pentru a nu afecta ținta de deficit de 7,16% pe care guvernul Cîțu și-a asumat-o.

Înaintea ședinței, premierul a precizat că doreşte un calendar accelerat pentru adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe acest an.

„Sunt sigur că astăzi ajunge în Parlament, au fost câteva modificări în funcţie de Consiliul Legislativ şi aşa mai departe, dar cum ajunge, vom avea şi calendarul. Sper să fie cât mai repede”, a spus primul ministru.

CALENDAR POSIBIL pentru adoptarea bugetului

Liberalii ar dori ca adoptarea bugetului de stat să se facă vineri, 26 februarie. În cazul în care nu va fi posibil, atunci ședința pentru adoptarea bugetului pe acest an ar putea avea loc luni, 1 martie.

În această săptămână, în următoarele două zile, ar putea fi dezbătută și adoptată o lege necesară pentru adoptarea proiectului de buget – legea cu indicatorii macroeconomici, potrivit surselor politice citate de Realitatea PLUS. Apoi în alte două zile, mai spun liberalii, fiecare partid își va depune amendamentele.

Se pare că președintele liberal Ludovic Orban și deputatul PNL Florin Roman vor renunța la modificarea cerută pentru gratuitatea transportului pentru sudenți, potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS.

Ludovic Orban, președinte PNL și al Camerei Deputaților, alături de deputatul PNL Florin Roman au depus, la sfârșitul săptămânii trecute, un amendament la proiectul legii bugetului pe 2021. Amendamentul anunțat viza acordarea unui număr de 24 călătorii gratuite anual pentru studenți la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată perioada cursurilor universitare.

Joi, 18 februarie, Guvernul a tăiat toate aceste reduceri când a emis OUG pentru eliminarea completă a gratuităților pe transport a studenților.

 

Articolul precedent„Găurile negre” din Ministerul Transporturilor. Companiile feroviare și aeriene de stat, pierderi de peste 2 miliarde de lei
Articolul următorRaluca Turcan, acord cu delegații minerilor: Pe 25-26 februarie se plătesc salariile și alte restanțe bănești