Banca Centrală Europeană (BCE) încheie în mod oficial joi schema de tipărire a banilor în valoare de 2.600 de miliarde euro, cunoscută sub numele de relaxare cantitativă (QE), informează Reuters.
Chiar dacă fabrica de tipărire de bancnote euro se închide azi, stimularea financiară va continua de-a lungul următorilor ani, iar banca centrală europeană ar putea chiar să ia în considerare măsuri suplimentare de susținere, arată Reuters.
BCE va continua să ofere băncilor lichiditate prin operațiunile sale regulate de licitație, cel puțin până în 2019.
Rata depozitelor la BCE este negativă (-0,4%), iar responsabilii politici au promis să o mențină neschimbată cel puțin până la sfârșitul anului viitor. Așteptările pieței spun că rata depozitelor s-ar putea ridica la zero doar în 2020 și ar urma să crească ușor după aceea.
Ofertele, la o dobândă principală de 0%, se efectuează pe principiul alocării totale, ceea ce înseamnă că băncile obțin numerar nelimitat atât timp cât au garanțiile necesare.
Extinderea alocării complete dincolo de anul 2019 este, de asemenea, văzută ca o opțiune probabilă prin care banca centrală va sprijini sistemul bancar european.
BCE va cheltui bani din obligațiuni scadente – aproximativ 200 de miliarde de euro anul viitor – pentru a cumpăra datorii suplimentare și pentru a menține costurile îndatorării în jos.
Banca Centrală Europeană a câştigat zilele trecute un proces important după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că programul de achiziţii de obligaţiuni demarat de BCE este conform cu dreptul european, respingând astfel o plângere formulată de un grup de eurosceptici germani.
CJUE a respins argumentele celor care susţineau că BCE a împrumutat practic guvernele europene cu programul său PSPP (Public Sector Purchase Programme), care ar urma să se încheie la finele acestei luni.
Decizia CJUE deschide calea pentru Consiliul guvernatorilor BCE să menţină în funcţiune stimulentele şi măsurile de sprijinire a economiei zonei euro pe fondul încetinirii ritmului de creştere.
Joi 13 decembrie, „gardienii euro” se reunesc pentru a decide, aşa cum se aşteaptă, că achiziţiile de active vor înceta la finele acestei luni, însă decidenţii intenţionează să reinvestească profiturile generate de pe urma obligaţiunilor care ajung la maturitate pentru o perioadă lungă de timp.
De la debutul programului PSPP, în luna martie 2015, BCE a cumpărat obligaţiuni în valoare de aproximativ 2.600 miliarde euro.