Economia britanică a înregistrat în trimestrul doi din 2020 un declin record, de 19,8%, pe fondul restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (Covid-19), dar totuşi mai redus decât scăderea trimestrială de 20,4% anunţată iniţial de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters, citat de agerpres.

Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă şi se află în linie cu estimările analiştilor. Marea Britanie este a şasea economie a lumii, iar datele recente sugerează că ţara este în grafic pentru a înregistra cel mai sever declin anual din anii 1920.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a scăzut cu 21,5% în trimestrul doi din 2020, după un recul de 1,7% în precedentele trei luni. Alte state europene care au raportat un declin semnificativ al economiei în perioada aprilie-iunie 2020 au fost Spania (21,5%) şi Franţa (19%).

După publicarea datelor, lira sterlină s-a depreciat la 1,2835 dolari, după ce marţi se tranzacţiona la 1,2859 dolari.

Marţi, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat că se aşteaptă ca datele din trimestrul trei să arate o scădere anuală a economiei între 7% şi 10%. Oficialul britanic a avertizat că ritmul redresării va încetini probabil, iar rata şomajului va creşte, pe fondul adoptării de noi restricţii, în urma creşterii numărului de cazuri de Covid-19.

„Datele privind evoluţia PIB-ul Marii Britanii în trimestrul doi din 2020 sunt în linie cu estimările şi confirmă declinul semnificativ. Dar important este cum va evolua economia în viitor şi, mai important, care vor fi efectele noilor restricţii”, a declarat Naeem Aslam, analist la AvaTrade.

Deficitul de cont curent al Regatului Unit – în mod normal una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale ţării – s-a atenuat în primul trimestru la 2.800 miliarde de lire sterline (3.590 miliarde de dolari), sau 0,6% din PIB. Este cel mai redus nivel din ultimii nouă ani şi reflectă reducerea schimburilor comerciale ca efect al pandemiei, consideră analiştii.

Conform datelor publicate luna aceasta de Oficiul Naţional de Statistică, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 6,6% în iulie, după un avans de 8,7% în iunie şi de 2,4% în mai, în timp ce analiştii se aşteptau în iulie la o creştere de 6,7%. Activitatea economică a revenit la 88,3% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentBursa de la Tokyo (TSE) a fost oprită pentru întreaga zi, din cauza unei defecţiuni a sistemului
Articolul următorProiect: UE vrea să limiteze practicile anticoncurențiale ale giganților Google, Facebook, Amazon şi Apple

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau