Zona euro se va confrunta cu limitare a creșterii economice la 1,5% în 2019. România nu se va putea sustrage evoluției, cu atât mai mult deciziile Guvernului, au provocat, în 2018, derapaje ale majorității indicatorilor macro.

Mai multe riscuri se vor cristaliza în 2019 și vor avea ca efect o încetinire a creșterii globale de aproximativ 3,0-3,5%, în scădere de la aproximativ 3,7%, în 2018. Creștere anuală a zonei euro nu va depăși 1,5%, în 2019, anticipează cel mai recent raport al Agenției de rating germane, Scope.

Depinzând în mare măsură de evoluțiile globale, reflectate și dobânzile la care vor finanțate datoriile suverane, România nu va putea face excepție de la regulă. Cu atât mai mult cu cât Guvernul a reușit contraperformanța de a deteriora, și în anul care se apropie de sfârșit, indicatorii macro de referință. Doar astfel, fără vreo altă modificare a condițiilor pe piața financiară internațională, România a fost obligată în 2018, să se împrumute la costuri (dobânzi) tot mai mari.

România își trage singură covorul de sub ”picioare”

Pe 19 octombrie 2018, Scope a retrogradat ratingul de credit al României de la BBB la BBB- cu perspectivă negativă. Acesta este primul nivel peste non-investment grade (cel mai scăzut nivel, nerecomandat investițiilor).

Scăderea ratingului pentru România s-a bazat pe în primul rând pe deteriorarea continuă a performanței fiscale cu bugete prociclice la vârful ciclului economic. În al doilea rând, agenția a avut în vedere slaba traiectorie descendentă a datoriei publice, prognoza pentru 2020 indicând  o revenire la apogeul de 40% din PIB (record istoric  stabilit în 2020).

Prin comparație Bulgaria, în luna august, a adoptat un plan de acțiune pentru îndeplinirea chiar de anul viitor a condițiilor de intrare în etapa de doi ani pentru trecerea la euro. Bulgaria a trimis, în iulie 2018, Băncii Central Europene (BCE) o cerere de cooperare în vederea unei evaluări complete. BCE a fost solicitată și pentru asistență în scopul a îmbunătățirii supravegherii bancare și a stabilității sistemului financiar. În aceste condiții Agenția Scope a revizuit ratingul Bulgariei la BBB cu perspectivă pozitivă.

Temerile și speranțele vin din SUA

Paradoxal, speranțele de evitare a riscurilor țin de încetinirea economiei SUA. Prin politica promovată de Trump, SUA au acționat ca un aspirator de resurse financiare prin relaxarea politicilor fiscale și protecția pieței interne și reducerea șomajului. Speranțele sunt legate totodată de evitarea unui dezechilibru indus economiei globale de către un protecționism american exagerat.

În ciuda indiciilor privind încetinirea creșterii economiei mondiale există și elemente de susținere a creșterii regionale și globale, prin consolidarea fiscală în zona euro anul viitor.  Astfel ar putea fi generat un stimulent de 0,3% pentru PIB-ul potențial. Scope previzionează că efectele reducerii de impozite din SUA se vor estompa în 2019. De asemenea se vor reduce cheltuielile care au crescut puternic datoria guvernamentală în ultimii doi ani.

În zona euro, ratele dobânzilor vor rămâne scăzute. Pentru a nu încetini periculos, China va lansa, de asemenea, o relaxare semnificativă fiscalității, ca răspuns la politica protecționistă impusă de Washington.

”Mai mult de atât, scăderea prețului petrolului spre nivelul de 50 de dolari pe baril, va reprezenta un avantaj, în 2019, pentru consumatorii din zona euro. În sfârșit, băncile sunt mult mai bine capitalizate decât înainte de ultima mare criză economică, după cum reiese din rezultatele testului de stres al Autorității bancare europene (ABE)”, anticipează analiștii Scope.

Se poate trage concluzia că marile riscuri pentru perspectivele economiei globale vin, în special, din sfera politicii. Iar înmulțirea ”agendelor naționaliste” reprezintă riscul major pentru economia mondială.

 

Articolul precedentMicrosoft depășește valoarea Apple și va termina anul bursier pe primul loc
Articolul următorRobor, creştere uşoară în prima zi bancară din decembrie