Microsoft a depășit Apple devenind cea mai valoroasă companie din SUA. Dacă va încheia anul bursier pe aceeași poziție, va fi o revenire după 16 ani.

Capitalizarea bursieră (valoarea pe bursă după prețul acțiunilor și numărul acțiunilor deținute de acționari) a Microsoft a întrecut-o pe cea a Apple. Practic, săptămâna trecută s-a derulat o ”șicană” permanentă în piață, când una dintre companii când cealaltă, preluând prima poziție în funcție de prețul acțiunilor.

Conform istoricului companiilor celor mai valoroase de pe bursă din ultimii 19 de ani (făcut de CNBC) Microsoft nu a mai urcat pe primul loc din anul 2002.

Vineri, Microsoft valora 851,2 miliarde de dolari (pe Nasdaq), după prețul de închidere înmulțit cu numărul de acțiuni emise – peste 7,6 miliarde. Capitalizarea bursieră pentru Apple, pe baza unui număr de peste 4,7  miliarde acțiuni, a fost în aceeași zi 847,4 miliarde de dolari.

Ceea ce pentru Microsoft este un salt pentru Apple este o scădere. În luna august compania ”mărului mușcat” a depășit pragul greu de imaginat de 1000 miliarde dolari. O performanță istorică. A fost prima companie din S.U.A, tranzacționată pe Bursa de la New York care depășea acest prag. La scurt timp și Amazon a trecut pragul de 1000 miliarde de dolari însă nu a încheiat niciodată o zi de tranzacționare peste acest nivel de referință.

Appel traversează o perioadă tristă. Acțiunile Apple au pierdut 20% în luna noiembrie din cauza cifrelor dezamăgitoare ale vânzărilor modelelor iPhone.

În schimb sub conducerea CEO-ului Satya Nadella, Microsoft a evitat fluctuațiile puternice a prețului acțiunilor emise, acesta triplându-se în ultimii patru ani.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – România are o şansă unică să facă în următorul deceniu cel mai mare salt economic din istorie
Articolul următorCum și-a redus România șansele de a fenta încetinirea creșterii economiei globale în 2019