Alo, Guvernul, plec la muncă în străinătate! Românii, cei mai mobili din UE

România este țara UE cu cel mai mare procentaj din populația de vârstă activă care locuiește în alte state membre.

19,7% dintre cetățenii români între 20 și 64 de ani locuiau anul trecut în alte țări din Uniunea Europeană, informează un studiu publicat luni de Eurostat.

Din punctul de vedere al mobilității forței de muncă, ne situăm pe primul loc în clasamentul Uniunii, pozițiile următoare fiind ocupate de Lituania (15%), Croația (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%), Bulgaria (12,5%).

În partea cealaltă a clasamentului se află Germania (1%), Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (ambele cu 1,3%).

Lideri și la creșterea mobilității

România ocupă primul loc și la creșterea mobilității forței de muncă. În perioada 2007-2017, proporția de români care trăiesc în alte țări UE a urcat cu 12,3 puncte procentuale. Pe pozițiile următoare după acest criteriu se situează Letonia (10 pp), Lituania (9,5 pp), Bulgaria (8 pp). O evoluție negativă la acest capitol a avut Cipru – scădere a procentajului de cetățeni care locuiesc peste granițe, de la 7,1% în 2007 la 3,9% în 2017.

La nivelul UE, 3,8% dintre cetățenii cu vârste între 20 și 64 de ani trăiau anul trecut în alt stat-membru decât cel de rezidență. Persoanele cu studii superioare au o mobilitate mai ridicată – 32,4% dintre cei care muncesc în alt stat au studii superioare, iar dintre toți cetățenii UE, numai 30,1%,

Rata de angajare a persoanelor mobile din UE este mai mare decât la nivelul întregii populației – 76,1% față de 72,1%.

La cele mai multe din statele membre, persoanele care locuiesc în alte țări sunt absolvente de instituții superioare de învățămân în proporție mai mare decât populația rezidentă. În cazul Franței (au studii superioare 62,5% dintre cei plecați față de numai 34,6% din populația rezidentă), dar și în cel al Germaniei (54,5% față de 26,7%), diferențele sunt enorme, de circa 28 puncte procentuale.

Numai în șase țări membre, populația rezidentă are un procentaj mai mare de absolvenți cu studii superioare decât populația mobilă: Bulgaria, Croația, Portugalia, Letonia, Estonia, Lituania.

La nivelul întregii Uniuni, procentajul celor cu studii superioare din populația care trăiește în afara granițelor îl depășește pe cel din populația rezidentă cu 2,3 pp.

Pentru cele mai multe state membre, rata de angajare este mai mare la populația mobilă decât la cea rezidentă și totodată superioară mediei UE (72,1%). Cele mai substanțiale

diferențe se înregistrează în Grecia (muncesc 77,3% din cei de afară și numai 57,8% dintre cei aflați în țară), Croația (79,8% față de 63,6%), Spania (78,9 față de 65,5%), Italia (75,6% față de 62,3%), Polonia (81,8% față de 70,9%).

La nivelul UE, rata angajării la persoanele care locuiesc în altă țară decât cea de rezidență o întrece pe cea a persoanelor aflate în țara de rezidență cu 4 puncte procentuale.

Articolul precedentRomânia a ajuns Germania din urmă… la prețul motorinei. Vezi cum stăm față de vecinii noștri
Articolul următorPlângeri de 8 miliarde de dolari împotriva Facebook și Google

Comments are closed.