Operatorii telecom susţin că nivelul taxelor din OUG 114 poate periclita furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile, se arată consultanții de la EY. 

 

Operatorii telecom din România consideră că nivelul taxelor stabilit pentru industria telecom prin OUG 114 poate periclita nu doar investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice, ci şi însăşi furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile, afirmă Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul EY România într-un comunicat de presă al companiei de consultanţă.

„Începând cu 2019, companiile de telecomunicaţii din România se confruntă cu o nouă provocare – OUG 114/2018. OUG 114 aduce modificări legislaţiei privind comunicaţiile electronice (OUG 111/2011), în sensul majorării nivelurilor taxelor impuse operatorilor din acest sector. Astfel, în vederea acordării sau a prelungirii licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, nivelurile taxelor sunt stabilite la 2%, respectiv 4% din cifra de afaceri. De asemenea, tariful de monitorizare impus de ANCOM creşte semnificativ de la 0,4% la 3% din cifra de afaceri a operatorilor. La aceste costuri pentru acordarea/prelungirea licenţei de utilizare se mai pot adăuga sancţiuni de până la 10% din cifra de afaceri. Operatorii din România recunosc că aceste niveluri sunt prohibitive şi pot periclita nu doar investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice, ci şi însăşi furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile. De asemenea, aceştia iau în considerare şi creşterea tarifelor către consumatorii finali”, explică Milcev.

Pe de altă parte, conform celui mai recent studiu EY, „Global Capital Confidence Barometer”, jumătate dintre executivii din telecomunicaţii susţin că reglementarea şi politica autorităţilor în domeniu reprezintă cea mai mare ameninţare pentru tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii, în următoarele 12 luni.

În data de 29 decembrie 2018 s-a publicat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Actul normativ instituie o multitudine de măsuri atât cu caracter economic, cât și fiscal. Se instituie o taxă pe activele din sistemul bancar și o taxă pe încasările organizatorilor de jocuri de noroc online. De asemenea, se modifică taxele de acordare a licențelor radio și contribuțiile bănești datorate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică și al gazelor naturale.

Articolul precedentIohannis a promulgat bugetul pe 2019
Articolul următorPensiile private, pondere de 5,22% în PIB anul trecut