Reprezentanții asociației susțin că țări cu tradiție turistică, precum Elveția și Franța, acordă vouchere de vacanță de zeci de ani, iar altele, cum ar fi Cehia, au anunțat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă.

Potrivit unui comunicat al ANAT, asociația este extrem de intrigată de actuala decizie a Guvernului privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. 

„La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanță, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, același guvern renunță la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT.

Conform comunicatului, în urma deciziei din decembrie, mulți dintre investitorii din industria turismului și-au făcut planuri și proiecții în acest sens, iar anularea programului arată că, în România, „ca de obicei, legislația se schimbă peste noapte și nu există coerență”.

„Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming. Dacă o parte din turismul românesc intră în faliment, cum și cu ce mai putem primi, pe viitor, turiștii străini? Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câștiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale țării noastre”, se arată în comunicatul ANAT, citat de realitatea.net

Conform acestuia, în 2019 și în primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete de vacanță în valoare de 2,77 miliarde lei, iar cele consumate se ridică la 2,15 miliarde lei, adică 77,5% din volumul celor emise.

„În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanță în piață, așa cum susțin oficialii. Deci Voucherele de vacanță s-au bucurat de un succes mare și au fost utilizate, banii întorcându-se în economia națională. Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), voucherele de vacanță asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne. Voucherele de vacanță au un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri, profitabilității, ratei investițiilor, productivității, ocupării, eficienței și a valorii adăugate”, mai arată reprezentanții ANAT.

Aceștia susțin că fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcționați pentru voucherele de vacanță se creează și se menține un loc de muncă.

„Voucherele de vacanță au determinat autorizarea, deci fiscalizarea a circa 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Prin eliminarea voucherelor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la „turismul la negru”, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente”, mai spun specialiștii din turism.

La ora actuală, 90% dintre vouchere sunt acordate de companiile și instituțiile bugetare, iar 10% de către companiile private, care au și ele dreptul de a acorda astfel de vouchere. Pe de altă parte, voucherele sprijină mediul privat, deoarece peste 95% dintre furnizorii de turism aparțin mediului privat.

„Înțelegem constrângerile bugetare din această perioadă, susținem inițiativa Guvernului României de a reanaliza diferitele sporuri și avantaje materiale de care beneficiază angajații din sectorul public, a pensiilor speciale ce nu au nicio legătură cu contributivitatea, însă nu înțelegem cum aceste vouchere de vacanță au fost puse pe același palier cu restul sporurilor și avantajelor, în condițiile în care circuitul fondurilor alocate este strict reglementat, ele aducând deopotrivă beneficii angajatilor, angajatorilor și economiei naționale”, a mai afirmat Dumitru Luca.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentFlorin Cîțu, anunț important pentru milioane de pensionari: „Va crește punctul de pensie la 1 ianuarie 2022″
Articolul următorCât i-a folosit României creșterea salariului minim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau