Economia României a revenit în topul creșterii economice din statele UE, după mai multe trimestre în care a făcut pași în spate. Creșterea bazată pe consum vine la pachet cu un deficit comercial și de cont curent fără precedent, care înseamnă că stimulăm producția și exporturile din țările vecine.

 

Datele Eurostat publicate miercuri confirmă faptul că economia României este a doua din Europa ca viteză de creștere în T1 2019, comparativ cu primul trimestru din anul anterior.

Doar Ungaria a avut un avans al PIB-ului (5,2%) mai mare decât România (5,1%), cele două țări fiind urmate de Polonia (4,6%).

Diferența majoră dintre creșterea economică de la noi și cele din Ungaria sau Polonia este că a noastră este bazată pe consum și creează dezechilibre majore la nivel macro, dintre care cele mai importante sunt prăpastia dintre importuri și exporturi, inflația și deprecierea cursului valutar.

Analiștii economici au avertizat încă din 2017 că acest model de creștere economică stimulează economiile țărilor din jur – mai ales Ungaria și Polonia, de unde vin foarte multe dintre produsele imporatate, în special pe zona alimentară.

Ce spune Eurostat: Ungaria, România şi Polonia au înregistrat în primul trimestru din 2019 cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2018.

PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 1,5%. În trimestrul patru din 2018, expansiunea a fost similară în zona euro şi în UE, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Toate ţările UE au raportat creşteri anuale în perioada ianuarie – martie 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,2%), România (5,1%) şi Polonia (4,6%).

În estimarea Eurostat nu sunt disponibile datele din opt state (Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia) privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru din 2019.

De asemenea, în primul trimestru din 2019 comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 0,4% şi UE de 0,5%, faţă de un avans în perioada octombrie – decembrie 2018 de 0,2% în zona euro şi de 0,3% în UE.

Cea mai semnificativă expansiune trimestrială din UE în perioada ianuarie – martie 2019 s-a înregistrat în Ungaria (1,5%), Polonia (1,4%) şi România (1,3%). Singura scădere a PIB-ului în UE în primele trei luni din acest an a fost în Letonia, de 0,3%.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi cu 5,1% pe serie ajustată sezonier.

De asemenea, PIB-ul României a înregistrat în primul trimestru din 2019 o creştere de 1,3%, comparativ cu precedentele trei luni.

Articolul precedentPăcăleală pentru Guvern, după ce s-a zbătut să scape de ROBOR
Articolul următorIsărescu ironizează indicele introdus de Guvern: Ar putea fi mai mare ca ROBOR