Cardurile de energie pentru persoanele defavorizate urmează a fi distribuite de la 1 februarie, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am discutat două subiecte esenţiale şi importante pentru beneficiarii de voucher sau card de energie precum şi problema stadiului implementării la zi a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Legat de primul subiect, Guvernul a adoptat o ordonanţă simplă cu patru modificări importante pentru beneficiarii de card de energie. Prima problemă şi prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal. La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă.

Repet, nu e întocmit încă nomenclatorul stradal. Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situaţii. Dau exemplu judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă. Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi”, a spus Marcel Boloş la briefingul susţinut la finalul şedinţei Executivului.

„A doua măsură şi a doua situaţie pe care am reglementat-o este aceea în care în general şi în special beneficiarii noştri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceştia nu locuiesc efectiv la acea adresă şi nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situaţia de a fi exclus din lista de beneficiari. Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înştiinţării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluşi din listă, se va adresa primăriei din raza de domiciliu de care aparţine pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situaţia de la faţa locului respectiv câţi locuiesc la adresa de domiciliu. Vă reamintesc că noi acordăm sprijinul pentru compensarea preţului la facturile pentru energie în funcţie de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum şi încercăm să respectăm plafonul de venit la locul de consum să depăşească cei 2.000 de lei”, a declarat Marcel Boloş.

„Cu data de 1 februarie 2023 se va distribui cardul de energie şi, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, data de 1 martie este dată de referinţă pentru ca să se poată face plăţi cu aceste sume care provin din ajutorul pentru încălzire însă sperăm să putem face surpriza plăcută şi să devansăm, aşa cum a menţionat domnul prim-ministru, data de 1 martie, să fie 20 februarie 2023″, a spus Marcel Boloş.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMăsuri de sprijin în contextul creșterii prețurilor la energie și la gaze naturale – Anunțul lui Nicolae Ciucă
Articolul următorNicolae Ciucă: „Totalul investițiilor, din banii de la buget, se ridică la 73 de miliarde de lei la sfârșitul anului 2022”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau