Uniunea Europeană ar putea deraia planurile de cheltuieli bugetare ale Italiei în această săptămână, speculațiile indicând faptul că oficialii de la Bruxelles urmează să respingă proiectul de buget pentru 2019 al guvernului antisistem de la Roma.
Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene care verifică și aprobă bugetele țărilor din zona euro înainte de a fi adoptate de parlamentele naționale, ar putea decide, pentru prima dată, marți, să ceară unui stat membru să își revizuiască proiectul de buget.
Comisia a indicat deja că nu este mulțumită de planuri, avertizând că proiectul încalcă grav normele de cheltuieli ale UE și o abatere „fără precedent” față de acestea. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat ca încă nu a fost luată nici o decizie privind bugetul, conform CNBC.
Guvernul eurosceptic italian de coaliție, alcătuit din partidul condus de Matteo Salvini și Mișcarea Cinci stele, antisistem, condusă de Luigi Di Maio, dorește să reducă unele impozite, să renunțe la reformele sistemului de pensii, și să introducă o amnistie fiscală pentru combaterea evaziunii fiscale.
Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a declarat, sâmbătă, că Italia va explica planurile financiare în fața Bruxelles-ului. „Recunoaștem instituțiile europene și vom sta la masă pentru a discuta motivele (din spatele) măsurilor noastre financiare”, a spus el, adăugând că măsurile sunt „foarte importante pentru poporul italian”.
Dacă bugetul Italiei este respins, urmează o perioadă de negocieri de trei săptămâni în care se poate găsi un posibil acord privind reducerea deficitului (în esență, Italia va trebui să trimită un proiect de buget modificat). Dacă nu se ajunge la aceasta, s-ar putea lua măsuri punitive împotriva Italiei.
Analiștii se așteaptă ca Italia să-și nu se abată de la intențiile sale privitoare la structura bugetului, toate depinzând de modul în care va răspunde Comisia Europeană.
Deși are puterea de a sancționa guvernele ale căror bugete nu respectă regulile fiscale ale UE (și a amenințat că ca face asta în trecut), nu a implementat astfel de amenzi până în prezent. Normele prevăd că deficitele nu ar trebui să depășească 3% din PIB, iar datoria publică nu trebuie să depășească 60% din PIB.
Deși proiectul de buget al Italiei prevede un deficit în limita a 3%, creșterea acestuia față de țintele stabilite de guvernul anterior a îngrijorat cel mai mult Comisia Europeană, deoarece statele membre ale UE sunt menite să acționeze pentru a respecta regulile, fără a se abate de la acestea.
Acum, Comisia Europeană ar putea recomanda Consiliului European (reuniunea șefilor de state ale UE) să inițieze împotriva Italiei o „procedură de deficit excesiv”. Practic, aceasta cere țării în cauză să furnizeze un plan de acțiuni corective și politici pe care le va urma, precum și termenele limită pentru realizarea acestora”, afirmă Comisia Europeană, adăugând: „Țările din zona euro care nu țin cont de recomandările făcute pot fi amendate”.
Comments are closed.