Germania și Franța au declarat că lucrează la soluții de finanțare pentru a evita sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva unor țări precum Iranul, inclusiv la un posibil rol pentru băncile centrale.
Discuțiile, care implică și Marea Britanie, reprezintă un semnal că puterile europene încearcă să devină din ce în ce mai angajate în ceea ce privește demonstrarea unui nivel mai înalt de independență față de SUA, în timp ce președintele Donald Trump își urmărește propria-i agendă, „America First”, relatează Bloomberg.
„Suntem hotărâți să lucrăm împreună cu Germania la un instrument de finanțare european sau franco-german independent, care să ne permită să evităm să devenim victime colaterale ale sancțiunilor extra-teritoriale impuse de Statele Unite”, a declarat, luni, ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, în cadrul unei întâlniri cu presa. „Vreau ca Europa să fie un continent suveran, nu un vasal, și asta înseamnă a avea instrumente de finanțare complet independente, care nu există astăzi”.
Trump a reimpus sancțiunile asupra Iranului după ce a retras SUA din acordul nuclear, în luna mai, în ciuda opoziției aliaților NATO, a Chinei și a Rusiei. Companiile europene, inclusiv Daimler AG și Total SA, au oprit activitatea sau au renunțat la planurile de investiții pentru a evita pedepsele din SUA, însă Franța, Germania și partenerii lor din Uniunea Europeană doresc în continare să facă afaceri cu Iranul.
Statele Unite ale Americii vizează exporturile de petrol iraniene, deoarece solicită guvernului de la Teheran să renunțe la sprijinirea terorismului și să pună capăt programului său de rachete balistice. Președintele Hassan Rouhani a declarat că SUA trebuie să relaxeze sancțiunile înainte de a fi de acord cu orice discuții.
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat, tot luni, că Uniunea Europeană depune eforturi pentru a proteja legăturile economice cu Iranul și pentru a menține deschise canalele de plată. Maas a reiterat o propunere pentru ca sistemele de plăți internaționale precum SWIFT să devină mai independente de SUA.
Le Maire a declarat că, folosind Banca Europeană de Investiții, care are expunere la SUA, un „canal financiar” ar fi „foarte complicat” și că guvernele francez și german discută cu băncile centrale respective în legătură cu implicarea lor. „Dacă vrem să construim un instrument cu adevărat independent, trebuie să avem toate opțiunile deschise „, a mai adăugat.
Ministrul Maas a mai spus că, „deși majoritatea semnelor de întrebare dificile privind detaliile” oricărui sistem de plăți sunt nerezolvate, cel puțin alternativa unei escaladări nucleare în Orientul Mijlociu a fost evitată până acum. Însă, pe lângă sancțiunile aplicate de SUA împotriva Iranului, acțiunile întreprinse împotriva Chinei, Rusiei și Turciei vor avea ca efect deteriorarea afacerilor europene, a completat el.
„Trebuie să reacționăm și să consolidăm autonomia și suveranitatea Europei în politica comercială, economică și financiară”, a spus Maas într-un discurs ținut la Berlin. Ministrul canadian de externe Chrystia Freeland a participat, de asemenea, la eveniment și a spus că națiunea ei împărtășește scopul de a menține o ordine mondială multilaterală.
Le Maire urmează să se întâlnească miercuri la Paris cu omologul său german Olaf Scholz.
Comments are closed.