Banca Națională a României a injectat luni lichiditate în valoare de 12,17 miliarde lei, prin a treia operațiune repo din luna august. De remarcat valoarea foarte mare, care nu a mai fost întâlnită din 1 octombrie 2012, când a oferit 12,6 miliarde lei, conform Mediafax.

Prin operațiuni repo, BNR împrumută temporar băncile comerciale, contra titluri de stat, la dobânda de politică monetară, în prezent de 2,5% pe an. Scadența actualei operațiuni este în data de 3 septembrie.

Creșterea puternică a dobânzilor pe piața interbancară din luna iulie, sintetizate prin indicele ROBOR, a determinat BNR să reia operațiunile de tip repo, după opt luni de pauză, primele două având loc pe 6 august și 13 august cu valori de 10,52 miliarde lei, respectiv 4,16 miliarde lei. Toate operațiunile din august au avut maturitatea de 7 zile, la dobânda de 2,5%.

Cererea de lichidate e mare în această perioadă, când băncile sunt obligate să își constituie rezervele minime obligatorii. Indicii ROBOR sunt relativ stabili în ultimele două săptămâni grație acestor intervenții ale BNR care injectează lichiditate pentru a ține dobânzile în frâu, mai ales că presiunea inflaționistă este în scădere.

Când rata inflației urca vertiginos în prima parte a acestui an, BNR a atras lichiditate din piață, prin 14 atragere de depozite de la băncile comerciale, realizate între 16 aprilie și 30 iulie, începând cu una de 18,66 miliarde de lei și încheind cu una de 25 de milioane de lei. Aceste operațiuni sunt cunoscute sub denumirea de sterilizare a excesului de lichiditate, care conduc la o scumpire a banilor (dobânzi mai mari la credite).

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,27%, față de 3,30% cât a fost vineri, nemaidepășind 3,33% din 9 august. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a marcat, luni, o reducere, la nivelul de 3,43%, de la 3,44% vineri, menținându-se pe tendința de cvasi-stagnare din ultimele două săptămâni.

În plus, indicele ROBOR la 9 luni a scăzut, luni, la nivelul de 3,49%, comparativ cu 3,50% vineri, cel mai recent atingând 3,52% la 8 august. În schimb, indicele ROBOR la 12 luni a stagnat, luni, la 3,55%, pentru a doua zi consecutiv, față de nivelul de 3,56% de joi, dar a rămas în linie cu evoluția celorlalți indici, ultima data fiind la 3,60% la 6 august.

Articolul precedentRaport: Volkswagen trebuie să-și întețească eforturile pentru a opri scandalurile
Articolul următorUE încearcă să evite sancțiunile impuse de SUA printr-un nou sistem de plăți

Comments are closed.