Singura tendință crescătoare observată de managerii din economia națională se referă la comerțul cu amănuntul (consumul individual) și o creștere redusă în sectorul construcțiilor. De asemenea, se va păstra numărul de salariați din industrie, construcții și comerțul cu amănuntul. Tendința prețurilor este crescătoare cu excepția serviciilor unde se prevede o stagnare a tarifelor, conform datelor comunicate marți de Institutul Național de Statistică.

Industria prelucrătoare

Pe medie, managerii din industria prelucrătoare estimează pentru următoarele trei luni, stabilitatea volumului de producție (sold conjunctural +5%).

Cei mai optimiști sunt managerii fabricilor de țigarete care spun că se va înregistra o tendință de creștere (sold conjunctural +33%), %), urmați de cei din activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +27%) și de activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +26%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna august 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +14%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +18%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%).

Servicii

Conform estimărilor din luna august 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Articolul precedentUE încearcă să evite sancțiunile impuse de SUA printr-un nou sistem de plăți
Articolul următorIndicele ROBOR ori scade, ori stagnează. BNR știe de ce

Comments are closed.