Compania unicorn de tehnologie Taxify continuă să atace dominația Uber pe piața de ride-sharing, în timp ce CEO-ul său prezice o creștere masivă în viitor.
Compania estoniană de ride-sharing, evaluată la 1 miliard de dolari, are în prezent 15 milioane de utilizatori și 500.000 de șoferi în întreaga lume, cu cote împărțite uniform între Europa și Africa. Într-un interviu recent acordat CNBC la conferința de tehnologie Web Summit din Lisabona, Portugalia, CEO-ul Taxify, Markus Villig, a declarat că vede un potențial mare pe piețele europene de partajare a călătoriilor (ride-sharing) și de scutere.
„În general, dacă ne uităm în Europa în zona de tehnologie, observăm că încă suntem în spatele Statelor Unite și, din acest punct de vedere, este cu siguranță o realizare masivă pentru noi, ca echipă, că am ajuns atât de departe „, a spus Villig. „Pe de altă parte, când ne uităm în sens mai larg la potențialul pieței de transport, există loc să mai creștem de 100 de ori față de unde suntem acum”.
Villig, în vârstă de douăzeci și patru de ani, a fondat Taxify acum cinci ani în Tallinn, Estonia. Compania a declarat recent că este lider de piață în 11 din cele 25 de țări în care operează. Acesta a atras capital de la investitori, inclusiv compania germană Daimler și compania chineză Didi Chuxing, un principal competitor al rivalului Uber în China.
„Ceea ce majoritatea oamenilor din SUA s-ar putea să nu-și dea seama este că, de fapt, există o competiție locală puternică și probabil vom vedea mai multe tranzacții precum cele din Rusia, Asia de Sud-Est și China pe parcursul ultimilor câțiva ani”, a completat Villig.
Taxify a lansat, în Paris, un serviciu de partajare de scutere electrice în septembrie, care utilizează aceeași aplicație ca cea pentru cursele obișnuite. Villig a raportat „zeci de mii de curse” pe scutere în fiecare zi, cu 40% din curse efectuate de utilizatorii existenți ai Taxify.
Pe de altă parte, sistemul de partajare a scuterelor a întâmpinat reacții negative în orașele din întreaga lume din cauza lipsei de reglementare și a preocupărilor legate de siguranță. Villig a declarat că multe dintre orașele europene își „acordă un răgaz de timp” înainte de a le permite noilor intrați atât pe scutere, cât și pe piețele de ride-sharing, adăugând că Taxify se concentrează pe „business-ul pe termen lung” atunci când vine vorba de obținerea aprobărilor de reglementare.
Competitorul Uber a fost implicat recent într-un proces cu administrația Londrei, după ce agenția de reglementare a orașului i-a retras licența citând motive de siguranță. Un judecător a anulat interdicția în iulie, acordând Uber o licență de 15 luni, cu anumite condiții.
„Trebuie sa lucrăm împreuna cu administrațiile orașelor și să nu ne repezim înainte de a avea un acord că serviciile sunt permise”, a concluzionat Villig.
Comments are closed.